Kotleciki sojowe
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Kotlety sojowe (100 g)
Przepis na kotleciki sojowe krok po kroku
Kotleciki namocz w gorącym bulionie przez 7 minut.
Kotleciki odcedź, przełóż do miski, dodaj olej i dopraw szczyptą soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka.
Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat kotlecików sojowych
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotleciki sojowe.
Zdrowe i pyszne sznycle sojowe przygotowane bez smażenia piekarniku są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe, wegańskie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad.
Przepis na kotleciki sojowe przygotowane w piekarniku to prosty przepis, jest szybki w przyrządzeniu. Sposób przygotowania kotlecików sojowych jest określony na opakowaniu, jednak doprawienie ich i sposób podania zależą już tylko od Ciebie. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko włożyć do piekarnika i upiec. Jak przyrządzić kotlety sojowe z paczki, jak upiec oraz ile czasu je piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowań jest dokładnie wytłumaczony.
Kotleciki sojowe z piekarnika są pysznym daniem, możesz podać je z ziemniakami lub kaszą, z sosem koperkowym lub pieczeniowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką lub surówkami, na przykład z pora, kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, mizerią czy tartą marchewką.
Alergeny w kotlecikach sojowych
Lista alergenów dla kotlecików sojowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kotlety sojowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kotlety sojowe
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kotlecików sojowych
Kotlety sojowe to jedne z pierwszych wegetariańskich kotletów jakie były znane, Są bardzo dobre a te pieczone w piekarniku są szczególnie zdrowe.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.