Przepis na kotleciki ryżowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do przestygnięcia.

Dwa jajka ugotuj na twardo, zostaw do wystudzenia i drobno posiekaj.

Ryż wymieszaj z posiekanymi jajkami, jajkiem surowym, masłem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.

Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej kotlety, które obtocz następnie w bułce tartej.

Kotlety staż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru panierki.

Gotowe kotlety podawać na ciepło. Świetnie smakują zarówno na słono jak i słodko.

Kotleciki ryżowe podane na białym półmisku, posmarowanym sosem pomidorowym.
Kotleciki ryżowe
Koszt przygotowania dania
4.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Kotleciki ryżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotlecikach ryżowych

Kotleciki ryżowe to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Możesz je podać jako dodatek do mięs lub sosów wegetariańskich. Kotlety możesz podać również na słodko, np z dodatkiem polewy truskawkowej. Samo danie świetnie sprawdzi się właśnie w jadłospisie osób stosujących diety bez mięsa. Przepis na fit kotlety wegetariańskie z ryżu gotowanego jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania tych pysznych kotlecików to ugotowany ryż biały, jajko, masło roślinne, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić kotlety z ryżu gotowanego. Już spieszę z odpowiedzią. Ryż i jajka ugotuj. Następnie wymieszaj ryż z ugotowanymi jajkami i surowym jajkiem, małem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami. Z masy uformuj kotleciki, które obtocz w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru panierki. Kotlety najlepiej podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu (wtedy smakują najlepiej).

Ryż biały użyty do przygotowania potrawy dostarczy do naszego organizmu sporych ilości węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim większość witamin z grupy B oraz witaminę E. Występuje w nim również fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Ryż biały jest gorszym źródłem błonnika pokarmowego niż ryż brązowy. Ugotowany ryż ma również wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny na niego uważa szczególnie osoby, które wybierają produkty z niskim IG (głównie osoby chorujące na cukrzycę).

Podsumowując kotleciki ryżowe z jajkiem to doskonały pomysł na danie obiadowe. Smakują zarówno na słono jak i na słodko. Świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Produkty użyte do ich przygotowania są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis w celu urozmaicenia swojego jadłospisu. Na potrawę tą powinny uważać jednak osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność, ponieważ danie ma wysoki indeks glikemiczny.

Wartości odżywcze kotlecików ryżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
308.39 kcal
385.49 kcal
Białko
9.01 g
11.26 g

Węglowodany w kotlecikach ryżowych

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
28.69 g
35.87 g
Węglowodany przyswajalne
28.22 g
35.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
17.23 g
21.53 g
Tłuszcze nasycone
3.61 g
4.51 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.24 g
16.55 g
Tłuszcze jednonasycone
8.31 g
10.39 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.93 g
6.16 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotleciki ryżowe

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.97 mg
1.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.88 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.94 µg (mcg)
43.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotleciki ryżowe

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
174.29 mg
217.86 mg
Potas
103.17 mg
128.97 mg
Wapń
41.93 mg
52.41 mg
Fosfor
134.19 mg
167.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.57 mg
19.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
1.57 mg
Cynk
1.07 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików ryżowych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecikach ryżowych

Lista alergenów dla kotlecików ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotlecików ryżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło roślinne
25 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 25 g
Bułka tarta
25 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 25 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.30
Jak oceniasz przepis na kotleciki ryżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób