Kotleciki rybne z mintaja
- Mintaj filet (250 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta - 5 łyżek (50 g)
- Koperek (20 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na kotleciki rybne z mintaja krok po kroku
Mintaja drobno posiekaj lub zmiel.
Cebulę pokrój w kostkę.
Rybę, jajka, cebulę, bułkę tartą i przyprawy przełóż do jednej miski.
Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
Uformuj kotleciki i smaż je na oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat kotlecików rybnych z mintaja
Pyszne kotleciki rybne z mintaja to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Kotleciki rybne są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Kotleciki są delikatne, dzięki czemu doskonale sprawdzą się w menu dla dzieci.
Jak zrobić kotleciki rybne z mintaja? Przygotowanie ich jest proste. Na początku rybę drobno siekamy lub jeśli mamy taką możliwość to ją mielimy. Cebulę kroimy w kostkę. Rozdrobnioną rybę, jajka, bułkę tartą, cebulę i przyprawy przekładamy do jednej miski. Składniki mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy całość. Z ryby formujemy kotleciki, które smażymy na złoty kolor z obu stron. Posiłek podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis na kotleciki rybne z mintaja, nie są skomplikowane tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składają się one między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Kotleciki z mintaja odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w kotlecikach rybnych z mintaja
Lista alergenów dla kotlecików rybnych z mintaja przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotlecików rybnych z mintaja
Kotleciki rybne są bardzo delikatne oraz posiadają niski IG, dzięki czemu możemy je włączyć na stałe do menu.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.