Kotleciki rybne z dorsza
- Dorsz filet (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka pszenna - czerstwa (80 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na kotleciki rybne z dorsza krok po kroku
Dorsza dokładnie opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozdrobnij go przy pomocy rozdrabniacza na jednolitą, gładką masę.
Czerstwą bułkę namocz w mleku, pozostaw na kilka minut i dokładnie odciśnij.
Mięso z dorsza przełóż do miski, dodaj do niego jajka, odciśniętą bułkę, połowę bułki tartej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
Składniki wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Z masy uformuj płaskie kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor.
Kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Burger domowy
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Mielony z kurczaka
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotlecików rybnych z dorsza
Kotleciki rybne z dorsza to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety mielone z białych ryb doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej lub kapusty białej. Przepis na kotleciki rybne z dorsza jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty: filet z dorsza, jajka, bułka pszenna, mleko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić kotleciki rybne z dorsza? Dorsza dokładnie opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozdrobnij go przy pomocy rozdrabniacza na jednolitą, gładką masę. Czerstwą bułkę namocz w mleku, pozostaw na kilka minut i dokładnie odciśnij. Mięso z dorsza przełóż do miski, dodaj do niego jajka, odciśniętą bułkę, połowę bułki tartej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Składniki wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Z masy uformuj płaskie kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem pełnowartościowego i łatwoprzyswajalnego białka. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.
Podsumowując: smaczne kotlety rybne z dorsza to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Kotlety możesz przygotować również w piekarniku - będą wtedy mniej kaloryczne, ponieważ nie wchłoną tłuszczu. Najlepsze kotlety rybne są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kotlecikach rybnych z dorsza
Lista alergenów dla kotlecików rybnych z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze kotlecików rybnych z dorsza
Kotleciki rybne z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad. Dorsz to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.