Kotleciki rybne z dorsza

Opublikowano: 20.08.2023 r., 12:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki rybne z dorsza podane na białym talerzu.
Kotleciki rybne z dorsza
Kotleciki rybne z dorsza to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Kotleciki warto podać z dodatkiem ziemniaków i surówki. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
270 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka pszenna - czerstwa (80 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, miska, patelnia, ręcznik papierowy, rozdrabniacz

Przepis na kotleciki rybne z dorsza krok po kroku

Dorsza dokładnie opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozdrobnij go przy pomocy rozdrabniacza na jednolitą, gładką masę.

Czerstwą bułkę namocz w mleku, pozostaw na kilka minut i dokładnie odciśnij.

Mięso z dorsza przełóż do miski, dodaj do niego jajka, odciśniętą bułkę, połowę bułki tartej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu.

Składniki wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

Z masy uformuj płaskie kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor.

Kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kotleciki rybne z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat kotlecików rybnych z dorsza

Kotleciki rybne z dorsza to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety mielone z białych ryb doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej lub kapusty białej. Przepis na kotleciki rybne z dorsza jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty: filet z dorsza, jajka, bułka pszenna, mleko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić kotleciki rybne z dorsza? Dorsza dokładnie opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozdrobnij go przy pomocy rozdrabniacza na jednolitą, gładką masę. Czerstwą bułkę namocz w mleku, pozostaw na kilka minut i dokładnie odciśnij. Mięso z dorsza przełóż do miski, dodaj do niego jajka, odciśniętą bułkę, połowę bułki tartej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Składniki wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Z masy uformuj płaskie kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem pełnowartościowego i łatwoprzyswajalnego białka. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując: smaczne kotlety rybne z dorsza to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Kotlety możesz przygotować również w piekarniku - będą wtedy mniej kaloryczne, ponieważ nie wchłoną tłuszczu. Najlepsze kotlety rybne są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kotlecikach rybnych z dorsza

Lista alergenów dla kotlecików rybnych z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze kotlecików rybnych z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Kotleciki rybne z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad. Dorsz to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
159.34
270.88
Białko (g)
13.68
23.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
9.47
16.09
Węglowodany przyswajalne (g)
8.83
15.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
7.05
11.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
2.25
Tłuszcze nienasycone (g)
5.73
9.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.91
6.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.82
3.09
Cholesterol (mg)
51.83
88.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
28.00
47.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.63
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.81
1.38
Witamina E (mg)
0.54
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.00
47.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.06
3.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.92
33.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.36
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
142.10
241.56
Potas (mg)
301.81
513.07
Wapń (mg)
56.86
96.66
Fosfor (mg)
168.80
286.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.75
47.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.67
Cynk (mg)
0.59
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików rybnych z dorsza 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików rybnych z dorsza

Koszt składników
38.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka pszenna
80 g
czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
38.90