Przepis na kostkę alpejską krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 25x40 cm

Masło wyjmij z lodówki.

Gotową bezę pokrusz na drobniejsze kawałki i odłóż do miseczki.

Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, następie kakao wymieszaj z mąką i przesiej do czystej miski. Białka zacznij ubijać, następnie dodaj do nich stopniowo cukier cały czas miksując masę. Masę z białek ubijaj, aż stanie się sztywna i błyszcząca. Masę ciągle ubijaj i dodawaj do niej po jednym żółtku. Następnie do uzyskanej masy dodaj mąkę (w partiach) i dokładnie wymieszaj składniki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. a piekarnik nagrzej do 170 stopni C.

Gotową masę biszkoptową przelej do formy, wyrównaj ją i piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu. biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Gotowy biszkopt nasącz rumem, a następnie posmaruj marmoladą.

Przygotuj krem: ciepłe masło ubij mikserem, w między czasie dodając napar z kawy. Następnie do ubitego już masła dodaj po kilka łyżek masy kajmakowej cały czas ubijając.

Gotową masę wymieszaj z pokruszonymi bezami i ułóż ją na wierzchu marmolady. Dokładnie wyrównaj powierzchnię kremu.

Przygotuj bitą śmietanę: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę.

Bitą śmietanę ułóż na warstwę kremu i wyrównaj powierzchnię.

Na sam koniec zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią wierzch bitej śmietany.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kostra alpejska podana na talerzu.
Kostka alpejska
Koszt przygotowania dania
81.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
493 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Kostka alpejska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kostce alpejskiej

Kostka alpejska to pyszne, czekoladowe ciasto bez pieczenia z alkoholem lub z ajerkoniakiem. Przepis na kostkę alpejską nie należy do najłatwiejszych ciast, ale z naszym przepisem krok po kroku poradzi sobie z nim każdy. Ciasto sprawdzi się idealnie w formie deseru po obiedzie lub dla znajomych do kawy lub herbaty. Potrzebne składniki do ciasta to jajka, kakao, mąka, cukier, bezy, rum, marmolada, kajmak, masło, kawa, śmietanka kremówka, cukier puder, czekolada gorzka i sok z cytryny.

Jak zrobić kostkę alpejską z bezami? Na początek gotową bezę pokrusz na kawałki i odłóż do miseczki. Czas na przygotowanie biszkoptu: białka oddziel od żółtek, kakao wymieszaj z mąką i przesiej do miski. Białka z cukrem ubij na sztywno. Do masy z białek dodaj żółtka ciągle ubijając, następnie stopniowo dodawaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i nastaw piekarnik na 170 stopni C. Masę na biszkopt przelej do blaszki i piecz 20 minut. Gotowy biszkopt pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt nasącz rumem a następnie posmaruj marmoladą. Czas na masę do ciasta: masło z naparem z kawy zmiksuj mikserem. Do masy dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj. Gotową masę wymieszaj z pokruszonymi bezami i ułóż ją na wierzchu marmolady. Wyrównaj dokładnie powierzchnię kremu. Następnie mocno schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ubitą śmietanę ułóż na warstwę kremu i wyrównaj. Na koniec zetrzyj czekoladę i posyp wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby miało możliwość stężenia masy.

Podsumowując nasza czekoladowa kostka alpejska z pokruszoną bezą to wybitnie pyszne ciasto w smaku i wyglądzie przypominające torcik. Sprawdzi się idealnie na spotkania rodzinne lub ze znajomymi jako deser do kawy lub herbaty. Jest to doskonały pomysł na smaczną, słodką przekąskę. Będzie to doskonała propozycja na smaczne ciasto na wiele imprez okolicznościowych. Pamiętaj jednak, że dostarczy do naszego organizmu sporych ilości kalorii, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.

Wartości odżywcze kostki alpejskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
352.23 kcal
493.12 kcal

Węglowodany w kostce alpejskiej

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
38.86 g
54.40 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
37.31 g
52.23 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kostki alpejskiej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kostce alpejskiej

Lista alergenów dla kostki alpejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • beziki (małe gotowe bezy)

Cena przygotowania kostki alpejskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
75 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 75 g
Mąka gryczana
75 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Rum
50 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 50 ml
Marmolada
250 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
100 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Beziki (małe gotowe bezy)
350 g
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
35.00
Za 350 g
Śmietanka kremowa 36%
750 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 750 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
169.00
Jak oceniasz przepis na kostkę alpejską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób