Koreczki z serem pleśniowym
- Ser pleśniowy niebieski - 10 kawałków (100 g)
- Salami popularne - 10 plasterków (60 g)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 10 oliwek (30 g)
Przepis na koreczki z serem pleśniowym krok po kroku
Ser pleśniowy pokrój w równe kostki.
Nadziej na wykałaczkę w kolejności ser - plaster salami - oliwka.
-
Koreczki
-
Koreczki na sylwestra
-
Koreczki z kabanosem
-
Koreczki z tortilli
-
Koreczki z serem
-
Koreczki śledziowe
-
Koreczki owocowe
-
Koreczki z oliwkami
-
Koreczki z łososiem
-
Koreczki z fetą
-
Koreczki z mozzarellą
-
Koreczki z salami
-
Koreczki ze śledziem
-
Koreczki z winogronem
-
Koreczki do wódki
-
Koreczki caprese
-
Koreczki na imprezę
Więcej informacji na temat koreczków z serem pleśniowym
Koreczki z serem pleśniowym to doskonały pomysł na szybkie i tanie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie z rodziną. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie sera pleśniowego, salami i oliwek jest bardzo pyszne. Przystawka może być przygotowana z wymieniowych składników, ale oczywiście możesz wzbogacić je o inne wedle uznania.
Jak zrobić koreczki z serem pleśniowym? Na początek należy pokroić ser pleśniowy w równe kostki. Następnie nadziewamy na wykałaczki składniki w kolejności ser pleśniowy – złożony na cztery części plaster salami – oliwka. Ta przekąska to łatwe danie, które zachwyci każdego. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Przepis na koreczki z serem pleśniowym jest bogaty w dobre wartości odżywcze dla naszego organizmu. Przystawka z serem pleśniowym to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, które odpowiada za funkcje budulcowe oraz transportuje tlen, zwiększa uczucie sytości, a także odpowiada za zmniejszanie apetytu. Sery to także bogactwo wapnia, który odpowiada za zmniejszenie ryzyka pojawienia się u kobiet osteoporozy. Ponadto to doskonałe źródło fosforu, który w połączeniu z wapniem wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, nerwowego oraz oddechowego. W serach pleśniowych znajdziemy także witaminy z grupy B oraz A. Ser posiada również wysoką zawartość sodu dlatego nie jest wskazany dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo należą do produktów wysoko kalorycznych przez co nie są wskazane dla osób przebywających na diecie redukcyjnej. Sery pleśniowe nie są również wskazane dla kobiet będących w ciąży ze względu na obecność bakterii, która może doprowadzić do poronienia lub problemów zdrowotnych dziecka.
Pomysł na koreczki idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ten przepis to pomysł na łatwe i smaczne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Koreczki z serem na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy.
Alergeny w koreczkach z serem pleśniowym
Lista alergenów dla koreczków z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
Wartości odżywcze koreczków z serem pleśniowym
Koreczki to pomysł na szybką przekąskę, ale ze względu na obecność sera pleśniowego przystawka nie jest zalecana dla osób z nadciśnieniem i kobiet w ciąży.
Energia i białka
(19g)
Węglowodany
(19g)
Tłuszcze
(19g)
Witaminy
(19g)
Składniki mineralne
(19g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.