Koreczki z oliwkami

Opublikowano: 27.10.2021 r., 11:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oliwki w apetycznych koreczkach
Koreczki z oliwkami
Koreczki z oliwkami to wspaniała opcja na pyszną przestawkę, która sprawdzi się na każdą imprezę. Są naprawdę pyszne, a przy okazji pięknie się prezentują
Przygotowanie 15 min
39 kcal
Kcal w porcji
48 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwki czarne - 12 szt (36 g)
  • Ser Feta - 12 kostek (36 g)
  • Pomidory koktajlowe - 6 szt (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
wykałaczki

Przepis na koreczki z oliwkami krok po kroku

Przygotuj 12 wykałaczek.

Na każdą wykałaczkę nabij oliwkę, następnie pół pomidorka i 1 kostkę sera.

Gotowe koreczki ułóż na półmisku.

Jak oceniasz przepis na koreczki z oliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat koreczki z oliwkami

Koreczki z oliwkami to naprawdę świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych przekąsek. Będą dobrą opcją dla każdego, kto nie przepada za zbyt skomplikowanymi recepturami. Są bardzo uniwersalne, sprawdzą się zarówno na duże przyjęcia, jak i małe domowe imprezy. Ich smak zaskakuje świeżością i delikatnością.

Przepis na koreczki z oliwkami jest niezwykle prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę zdrową przekąskę. W tym daniu łączy się nie tylko delikatny smak czarnych oliwek, słonego sera i słodkich pomidorów, ale również ich wszystkie dobroczynne składniki, dzięki czemu te małe koreczki są naprawdę skarbnicą prozdrowotnych właściwości. Głównym składnikiem są czarne oliwki, które zawierają naprawdę sporo zdrowych i niezbędnych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu hormonalnego, ale również chronią przed miażdżycą i innymi chorobami układu sercowego. Warto wybrać czarne oliwki, gdyż nie są one tak słone jak zielone, dlatego nie przytłaczają całej kompozycji, której słony smak nadaje feta. Ser feta pozwala zadbać o odpowiednią ilość białka, a przy okazji również sytość. Dostarcza także wapnia, który jest niezwykle ważny w budowaniu zdrowego układu kostnego. Oprócz nich do koreczków dodaje się też pomidorki, które nie tylko mają fantastyczny smak, ale również dostarczają likopenu. Jest to substancja, która chroni układ krwionośny, ale również pozwala na walkę z negatywnym wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Koreczki dostarczają sporo witamin, zwłaszcza witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Wspiera ona zdrowie skóry, ale również włosów i paznokci, jest też naprawdę potężnym antyoksydantem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koreczki z oliwkami, by były naprawdę smaczne, a przy tym bardzo proste i ciekawe, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera maksymalnie 15 minut, dzięki czemu będą również świetną opcją awaryjną. To sprawdzony pomysł na przystawkę na imprezę. Zwykle koreczki robi się z oliwkami i z żółtym serem, jednak ta opcja niesie odrobinę świeżości. Koreczki to pomysł na doskonałe przystawki, zwłaszcza na sylwestra, czy domówki. W tym wydaniu, z czarnymi oliwkami, są nie tylko proste, piękne i smaczne, ale również zdrowe.

Alergeny w koreczki z oliwkami

Lista alergenów dla koreczki z oliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze koreczki z oliwkami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na szybką przekąskę, zawiera sporo białka i dobrych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(48g)
Energia (kcal)
82.69
39.69
Białko (g)
3.37
1.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(48g)
Węglowodany (g)
4.29
2.06
Węglowodany przyswajalne (g)
3.24
1.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(48g)
Tłuszcz (g)
6.20
2.98
Tłuszcze nasycone (g)
3.60
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
1.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.32
1.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.13
Cholesterol (mg)
16.69
8.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(48g)
Witamina A (µg (mcg))
52.88
25.38
Witamina B6 (mg)
0.13
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.73
4.19
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.02
Witamina E (mg)
0.38
0.18
Retinol (µg (mcg))
23.44
11.25
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.17
0.08
Niacyna (mg)
0.56
0.27
Foliany (µg (mcg))
15.38
7.38
Beta karoten (µg (mcg))
318.31
152.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(48g)
Sód (mg)
354.69
170.25
Potas (mg)
161.25
77.40
Wapń (mg)
115.19
55.29
Fosfor (mg)
78.75
37.80
Magnez (mg)
11.19
5.37
Żelazo (mg)
1.47
0.70
Cynk (mg)
0.69
0.33
Miedź (mg)
0.09
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczki z oliwkami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koreczki z oliwkami

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwki czarne
36 g
12 szt
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 36 g
Ser Feta
36 g
12 kostek
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 36 g
Pomidory koktajlowe
120 g
6 szt
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Koszt składników
22.00