Koreański omlet
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (30 ml)
- Sos sojowy (10 ml)
- Szczypiorek (40 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Marchewka (40 g)
Przepis na koreański omlet krok po kroku
Jajka wij do miseczki i zmieszaj z mlekiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Przelej masę do dwóch miseczek. Do jednej dodaj szczypiorek, do drugiej startą marchewkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej jajka z marchewką i rozprowadź po całej powierzchni cienką warstwą.
Gdy masa zetnie się, zroluj za pomocą łopatki i odsuń na bok patelni.
Wlej masę jajeczną ze szczypiorkiem, rozprowadź po patelni, smaż ok minuty, aż się zetnie, zroluj.
Gotowy omlet podziel na kawałki i podawaj na talerzu z ulubionymi dodatkami.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat koreańskiego omleta
Koreański omlet to doskonała opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle aromatyczny.
Przepis na koreański omlet to doskonały pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na obiad. Choć tradycyjny omlet zwykle kojarzy się tylko z lekkim i niezbyt sycącym posiłkiem. W tym wypadku jest zupełnie inaczej. To dlatego, że do tego omleta dodaje się znacznie więcej produktów. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść go w wersji z różnymi dodatkami, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym. Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków. Co najlepsze wszystkie składniki, składniki zapewne masz już w swojej spiżarni, dlatego możesz wykorzystać ten przepis nawet w awaryjnych sytuacjach. To świetna recepta na genialny posiłek, który co najważniejsze jest prosty, smaczny i niezwykle tani.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koreański omlet, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. W dodatku, choć to danie egzotyczne, wszystkie składniki są z łatwością dostępne w każdym większym sklepie. Podstawą są jak w każdym omlecie, jajka. Sięgaj po te najlepszej jakości. Idealnie sprawdzą się ekologiczne i z wolnego wybiegu. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Sprawdzają się wiec w diecie osób, które rezygnuj z mięsa.
Alergeny w koreańskim omlecie
Lista alergenów dla Koreańskiego omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze koreańskiego omleta
To opcja, która zawiera sporo białka, ale również witamin, więc może gościć w menu często.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.