Koreański omlet

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet koreański z pałeczkami
Koreański omlet
Koreański omlet to doskonała opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle aromatyczny.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
724 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% (30 ml)
  • Sos sojowy (10 ml)
  • Szczypiorek (40 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Marchewka (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na koreański omlet krok po kroku

Jajka wij do miseczki i zmieszaj z mlekiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.

Przelej masę do dwóch miseczek. Do jednej dodaj szczypiorek, do drugiej startą marchewkę.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej jajka z marchewką i rozprowadź po całej powierzchni cienką warstwą.

Gdy masa zetnie się, zroluj za pomocą łopatki i odsuń na bok patelni.

Wlej masę jajeczną ze szczypiorkiem, rozprowadź po patelni, smaż ok minuty, aż się zetnie, zroluj.

Gotowy omlet podziel na kawałki i podawaj na talerzu z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na koreański omlet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat koreańskiego omleta

Koreański omlet to doskonała opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle aromatyczny.

Przepis na koreański omlet to doskonały pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na obiad. Choć tradycyjny omlet zwykle kojarzy się tylko z lekkim i niezbyt sycącym posiłkiem. W tym wypadku jest zupełnie inaczej. To dlatego, że do tego omleta dodaje się znacznie więcej produktów. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść go w wersji z różnymi dodatkami, dlatego jest posiłkiem bardzo uniwersalnym. Ten przepis na omlet jest niezwykle prosty, dlatego poradzi z nim sobie osoba, który nigdy nie przyrządzała takiej potrawy. Jest idealną opcją na szybkie śniadanie, dla zapracowanych, gdyż można go przygotować w kilka minut. Dostarcza sporo białka i mało węglowodanów, dlatego sprawdzi się u osób, które rezygnują ze słodkich posiłków. Co najlepsze wszystkie składniki, składniki zapewne masz już w swojej spiżarni, dlatego możesz wykorzystać ten przepis nawet w awaryjnych sytuacjach. To świetna recepta na genialny posiłek, który co najważniejsze jest prosty, smaczny i niezwykle tani.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koreański omlet, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. W dodatku, choć to danie egzotyczne, wszystkie składniki są z łatwością dostępne w każdym większym sklepie. Podstawą są jak w każdym omlecie, jajka. Sięgaj po te najlepszej jakości. Idealnie sprawdzą się ekologiczne i z wolnego wybiegu. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Sprawdzają się wiec w diecie osób, które rezygnuj z mięsa.

Alergeny w koreańskim omlecie

Lista alergenów dla Koreańskiego omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze koreańskiego omleta

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka, ale również witamin, więc może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
198.47
724.41
Białko (g)
8.08
29.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
2.35
8.58
Węglowodany przyswajalne (g)
1.78
6.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
17.49
63.83
Tłuszcze nasycone (g)
4.42
16.15
Tłuszcze nienasycone (g)
13.06
47.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.69
39.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.37
8.66
Cholesterol (mg)
213.51
779.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
203.32
742.14
Witamina B6 (mg)
0.13
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
2.01
Witamina C (mg)
6.65
24.27
Witamina D (µg (mcg))
1.23
4.48
Witamina E (mg)
2.36
8.60
Retinol (µg (mcg))
93.84
342.53
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.30
1.08
Niacyna (mg)
0.28
1.02
Foliany (µg (mcg))
40.10
146.38
Beta karoten (µg (mcg))
1132.49
4133.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
234.49
855.90
Potas (mg)
165.96
605.76
Wapń (mg)
55.55
202.74
Fosfor (mg)
134.99
492.70
Magnez (mg)
15.32
55.94
Żelazo (mg)
1.30
4.75
Cynk (mg)
0.87
3.19
Miedź (mg)
0.06
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny koreańskiego omleta 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koreańskiego omleta

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Sos sojowy
10 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Szczypiorek
40 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Marchewka
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
42.00