Kopytka z twarogiem
- Ziemniaki średnie (800 g)
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (195 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (75 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na kopytka z twarogiem krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
Przepuść ziemniaki z twarogiem przez maszynkę do mięsa.
Dodaj jajko, szczyptę soli oraz obie mąki. Całość dokładnie zagniataj.
Blat oprósz mąką. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część uformuj w wałek. Wałek pokrój na ukos w 2 cm kawałki.
Wlej wodę do garnka. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, by tylko lekko bulgotało.
Wrzuć kopytka do wody i gotuj około 1 minutę od wypłynięcia.
Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek z twarogiem
Kopytka z twarogiem to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad.
Na początku ugotuj ziemniaki i odparuj je z nadmiaru wody. Następnie lekko przestudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Masę z twarogu i z ziemniaków gotowanych wymieszaj dokładnie z jajkiem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Ciasto wyrabiaj dość szybko, ponieważ z czasem będzie robiło się coraz rzadsze. Ciasto podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałek grubości 2-3 cm. Pokrój na ukos na kawałki grubości 2-3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski gotuj około 1 minutę od wypłynięcia. Tylko tyle wystarczy by wykonać przepis na kopytka z twarogiem. Warto również wiedzieć, z czym można je zaserwować. Na słodko podać je można z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem, cynamonem czy bułką tartą. Aby wykonać bułkę tartą na słodko wystarczy na patelni rozpuścić masło i dodać do niego bułkę tartą oraz cukier. Taką okrasą polewa się ciepłe kluski. Przyznaję, że tak podane kopytka są według mnie najlepsze. Jeśli jednak potrzebny Ci pomysł na danie wytrawne, to możesz kluski leniwe podać z podsmażonej cebuli z dodatkiem boczku. W każdym wydaniu będą naprawdę dobre.
Te pyszne i szybkie kluski nazywają się kopytkami z powodu kształtu. Składniki są takie same jak do przygotowania pierogów z farszem z sera białego i ugotowanych ziemniaków, ale tutaj wszystkie wymieszane są razem. Jeśli przygotujesz większą ilość klusek, to najsmaczniejszą formą ich odgrzania jest podsmażenie na patelni. Tutaj warto wlać na patelnię wodę i do tego odrobinę oleju. Na to ułożyć kopytka i tak podgrzewać. Dzięki temu staną się miękkie od wody, a po jej wyparowaniu ładnie się zarumienią na oleju.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kopytka z twarogiem i wykonacie ten smaczny przepis.
Alergeny w kopytkach z twarogiem
Lista alergenów dla kopytek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopytek z twarogiem
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.