Kopytka z twarogiem

Opublikowano: 06.04.2022 r., 15:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka serowe na talerzu
Kopytka z twarogiem
Kopytka z twarogiem to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
278 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki średnie (800 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (195 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (75 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mięsa

Przepis na kopytka z twarogiem krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

Przepuść ziemniaki z twarogiem przez maszynkę do mięsa.

Dodaj jajko, szczyptę soli oraz obie mąki. Całość dokładnie zagniataj.

Blat oprósz mąką. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część uformuj w wałek. Wałek pokrój na ukos w 2 cm kawałki.

Wlej wodę do garnka. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, by tylko lekko bulgotało.

Wrzuć kopytka do wody i gotuj około 1 minutę od wypłynięcia.

Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj.

Jak oceniasz przepis na kopytka z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat kopytek z twarogiem

Kopytka z twarogiem to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad.

Na początku ugotuj ziemniaki i odparuj je z nadmiaru wody. Następnie lekko przestudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Masę z twarogu i z ziemniaków gotowanych wymieszaj dokładnie z jajkiem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Ciasto wyrabiaj dość szybko, ponieważ z czasem będzie robiło się coraz rzadsze. Ciasto podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałek grubości 2-3 cm. Pokrój na ukos na kawałki grubości 2-3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski gotuj około 1 minutę od wypłynięcia. Tylko tyle wystarczy by wykonać przepis na kopytka z twarogiem. Warto również wiedzieć, z czym można je zaserwować. Na słodko podać je można z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem, cynamonem czy bułką tartą. Aby wykonać bułkę tartą na słodko wystarczy na patelni rozpuścić masło i dodać do niego bułkę tartą oraz cukier. Taką okrasą polewa się ciepłe kluski. Przyznaję, że tak podane kopytka są według mnie najlepsze. Jeśli jednak potrzebny Ci pomysł na danie wytrawne, to możesz kluski leniwe podać z podsmażonej cebuli z dodatkiem boczku. W każdym wydaniu będą naprawdę dobre.

Te pyszne i szybkie kluski nazywają się kopytkami z powodu kształtu. Składniki są takie same jak do przygotowania pierogów z farszem z sera białego i ugotowanych ziemniaków, ale tutaj wszystkie wymieszane są razem. Jeśli przygotujesz większą ilość klusek, to najsmaczniejszą formą ich odgrzania jest podsmażenie na patelni. Tutaj warto wlać na patelnię wodę i do tego odrobinę oleju. Na to ułożyć kopytka i tak podgrzewać. Dzięki temu staną się miękkie od wody, a po jej wyparowaniu ładnie się zarumienią na oleju.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kopytka z twarogiem i wykonacie ten smaczny przepis.

Alergeny w kopytkach z twarogiem

Lista alergenów dla kopytek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopytek z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
139.29
278.58
Białko (g)
6.12
12.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.68
51.36
Węglowodany przyswajalne (g)
24.14
48.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
3.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.47
2.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.42
0.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.97
35.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
13.13
26.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.67
23.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.95
25.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Niacyna (mg)
1.76
3.52
Foliany (µg (mcg))
34.72
69.43
Beta karoten (µg (mcg))
2.76
5.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
69.87
139.74
Potas (mg)
344.26
688.52
Wapń (mg)
30.55
61.11
Fosfor (mg)
96.74
193.48
Magnez (mg)
23.95
47.91
Żelazo (mg)
1.42
2.83
Cynk (mg)
0.48
0.96
Miedź (mg)
0.11
0.22
Mangan (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z twarogiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek z twarogiem

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
800 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
195 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 195 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
75 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
21.50