Kopytka z mąką ziemniaczaną
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (150 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na kopytka z mąką ziemniaczaną krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i gotuj przez 40 minut do miękkości, następnie schłodź.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek z mąką ziemniaczaną
Kopytka z mąką ziemniaczaną to doskonały przepis na klasyczny dodatek do posiłków. Kopytka są smaczne, proste, a przy okazji każdy je uwielbia. To świetny wybór na obiad. Idealnie sprawdzą się zarówno podane z sosem, masłem, jak i bez dodatków. Te kluski sprawdzą się nie tylko w mięsnych daniach, ale również jarskich.
Przepis na kopytka z mąką ziemniaczaną jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo tani. To dlatego, że do jego przygotowania używa się kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów, a także domowych spiżarni. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które stanowią bazę całości. Najlepiej wybrać do klusek odmiany klejące, które po ugotowaniu nie rozpadają się. Dzięki temu łatwe stworzyć kopytka o idealnej fakturze, które nie stracą formy podczas gotowania. Do całości dodaje się również mąki, jest to konieczne, by wzmocnić nieco konstrukcję. W tym wypadku jest to mąka ziemniaczana. To dobry wybór, gdyż już niewielka jej ilość sprawia, że kopytka nie rozpadają się i stają się jednorodne. Dodatkowo mąka ziemniaczana jest naturalnie bezglutenowa, co oznacza, że spokojnie mogą po to danie sięgać nawet osoby, które nie mogą spożywać tego białka w diecie z powodów zdrowotnych. Mączne dodatki wydają się niezwykle kaloryczne jednak w gruncie rzeczy, ze względu na sporą zawartość ziemniaków kopytka nie dostarczają, aż tak dużo energii, dlatego spokojnie mogą być częścią nawet diety redukcyjnej. By stworzyć na ich bazie zbilansowane danie dobrze jest połączyć je ze źródłem białka np. mięsem, czy jogurtem, a także dodać do nich świeżych warzyw. To wybór dobry nawet dla najmłodszych, którzy naprawdę kochają te delikatne kluseczki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka z mąką ziemniaczaną, które będą smaczne, zdrowe i tanie, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wszystkie składniki, by stworzyć to danie na pewno masz już pod ręką, gdyż wystarczy naprawdę niewiele. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują inspiracji na danie szybkie i łatwe.
Alergeny w kopytkach z mąką ziemniaczaną
Lista alergenów dla kopytek z mąką ziemniaczaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopytek z mąką ziemniaczaną
To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(156g)
Węglowodany
(156g)
Tłuszcze
(156g)
Witaminy
(156g)
Składniki mineralne
(156g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.