Kopytka z kaszy jaglanej
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Kasza jaglana (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka orkiszowa - pół szklanki (100 g)
Przepis na kopytka z kaszy jaglanej krok po kroku
Obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.
W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną.
Wystudź składniki.
W malakserze umieść ziemniaki, kaszę, jajko, mąkę orkiszową oraz sól.
Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Formuj kopytka i w miarę potrzeby podsypuj mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę.
Gotuj kopytka partiami, gdy zaczną wypływać, oznacza to, że są gotowe.
Kopytka podawaj z odrobiną masła i świeżo mielonego pieprzu.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek z kaszy jaglanej
Kopytka z kaszy jaglanej to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kopytka mogą być także podane jako samodzielny posiłek z dodatkiem sosu lub pieczonych warzyw. Przepis na kopytka z kaszy jaglanej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia fit kopytek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, kasza jaglana, jajko, mąka orkiszowa, sól.
Jak zrobić kopytka z kaszy jaglanej? Obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną. Wystudź składniki. W malakserze umieść ziemniaki, kaszę, jajko, mąkę orkiszową oraz sól. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Formuj kopytka i w miarę potrzeby podsypuj mąką. W dużym garnku zagotuj wodę. Gotuj kopytka partiami, gdy zaczną wypływać, oznacza to, że są gotowe. Kopytka podawaj z odrobiną masła i świeżo mielonego pieprzu.
Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga naszą odporność. Niedobór witaminy C prowadzi do choroby zwanej szkorbutem. Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze. Kasz zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci.
Podsumowując prosty przepis na dietetyczne kopytka to bardzo dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszne kopytka możesz odsmażyć na drugi dzień na odrobinie masła lub oleju. Kopytka doskonale komponują się z sosami na bazie śmietany i mięsa lub grillowanych warzyw. Kopytka możesz także podać jako dodatek do gulaszu, a także podać z duszoną w cebuli kiełbasie. Kopytka można przygotować także w wersji wege.
Alergeny w kopytkach z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla kopytek z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
Wartości odżywcze kopytek z kaszy jaglanej
Kopytka z kaszy jaglanej są bardzo zdrowym daniem. Zawierają dużo błonnika pokarmowego. Kopytka zawierają także dużo cennych składników mineralnych. Kopytka zawierają niewielką ilość kalorii i są doskonałym posiłkiem dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.