Kopytka z kaszy jaglanej

Opublikowano: 17.12.2021 r., 11:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka jaglane z sosem pieczarkowym
Kopytka z kaszy jaglanej
Kopytka z kaszy jaglanej to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Kopytka można przygotować na zapas i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
367 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka orkiszowa - pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kopytka z kaszy jaglanej krok po kroku

Obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.

W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną.

Wystudź składniki.

W malakserze umieść ziemniaki, kaszę, jajko, mąkę orkiszową oraz sól.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Formuj kopytka i w miarę potrzeby podsypuj mąką.

W dużym garnku zagotuj wodę.

Gotuj kopytka partiami, gdy zaczną wypływać, oznacza to, że są gotowe.

Kopytka podawaj z odrobiną masła i świeżo mielonego pieprzu.

Jak oceniasz przepis na kopytka z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat kopytek z kaszy jaglanej

Kopytka z kaszy jaglanej to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kopytka mogą być także podane jako samodzielny posiłek z dodatkiem sosu lub pieczonych warzyw. Przepis na kopytka z kaszy jaglanej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia fit kopytek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, kasza jaglana, jajko, mąka orkiszowa, sól.

Jak zrobić kopytka z kaszy jaglanej? Obierz ziemniaki ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną. Wystudź składniki. W malakserze umieść ziemniaki, kaszę, jajko, mąkę orkiszową oraz sól. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Formuj kopytka i w miarę potrzeby podsypuj mąką. W dużym garnku zagotuj wodę. Gotuj kopytka partiami, gdy zaczną wypływać, oznacza to, że są gotowe. Kopytka podawaj z odrobiną masła i świeżo mielonego pieprzu.

Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga naszą odporność. Niedobór witaminy C prowadzi do choroby zwanej szkorbutem. Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze. Kasz zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci.

Podsumowując prosty przepis na dietetyczne kopytka to bardzo dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszne kopytka możesz odsmażyć na drugi dzień na odrobinie masła lub oleju. Kopytka doskonale komponują się z sosami na bazie śmietany i mięsa lub grillowanych warzyw. Kopytka możesz także podać jako dodatek do gulaszu, a także podać z duszoną w cebuli kiełbasie. Kopytka można przygotować także w wersji wege.

Alergeny w kopytkach z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla kopytek z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze kopytek z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Kopytka z kaszy jaglanej są bardzo zdrowym daniem. Zawierają dużo błonnika pokarmowego. Kopytka zawierają także dużo cennych składników mineralnych. Kopytka zawierają niewielką ilość kalorii i są doskonałym posiłkiem dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
183.92
367.85
Białko (g)
7.58
15.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
33.35
66.71
Węglowodany przyswajalne (g)
29.92
59.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.43
6.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.74
5.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.66
3.32
Cholesterol (mg)
70.96
141.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
30.52
61.04
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.11
18.22
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.76
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.52
61.04
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.46
0.92
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
29.86
59.72
Wapń (mg)
20.05
40.09
Żelazo (mg)
2.34
4.68
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z kaszy jaglanej 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek z kaszy jaglanej

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kasza jaglana
200 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka orkiszowa
100 g
pół szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Koszt składników
19.00