Kopytka z gulaszem
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Szynka wieprzowa surowa (500 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Marchewka (90 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Sos sojowy (30 ml)
Przepis na kopytka z gulaszem krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
Mięso pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane w kostkę cebule. Gdy się zarumienią, dodaj mięso.
Marchewki obierz i pokrój w plastry. Dodaj na patelnię i zamieszaj. Całość podsmaż 2 minuty.
Zawartość patelni zalej bulionem i gotuj przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gulasz dopraw sosem sojowym, pieprzem, papryką, kminkiem, gałką i tymiankiem.
Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj odrobinę ciepłego sosu. Dokładnie zamieszaj i dodaj do garnka, pozwól by, sos się zagotował.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Kluski podawaj z gorącym sosem.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek z gulaszem
Kopytka z gulaszem to wspaniałe rozwiązanie na szybki obiad dla całej rodziny. To danie proste, szybkie i bardzo sycące. W dodatku można je zrobić w kilka chwil. Wspaniale sprawdzą się na niedzielny posiłek. Ich podstawą jest bardzo smaczny sos mięsny z dużą ilością warzyw.
Przepis na kopytka z gulaszem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które stanowią bazę całości. Najlepiej wybrać do klusek odmiany klejące, które po ugotowaniu nie rozpadają się. Dzięki temu łatwe stworzyć kopytka o idealnej fakturze, które nie stracą formy podczas gotowania. Do całości dodaje się również mąki, jest to konieczne, by wzmocnić nieco konstrukcję. Choć do przygotowywania kopytek bardzo często używa się mąki ziemniaczanej, jednak jest ona w tym przepisie pominięta. To dlatego, że zastępują ją mąka pszenna, która jest równie smaczna, delikatna i bardzo dobrze skleja ziemniaki. Dzięki niej kluseczki stają się miękkie i bardzo sprężyste. Nie trzeba wiec dodawać mąki ziemniaczanej, której zbyt duża ilość może wręcz negatywnie wpływać na konsystencję kluseczek. Te ziemniaczane kluski to danie, które ma wielu fanów. Podobną wersję można znaleźć również w tradycyjnej włoskiej kuchni, tyle że pod nieco inną nazwą. Kopytka robi się bardzo szybko, a wszystko, czego potrzeba to stolnica i wałek. To jedne z tych kluseczek, które się formuje, dzięki czemu elegancko prezentują się na talerzu. Nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów, wystarczy tylko nóż.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka z gulaszem, by były naprawdę pyszne, a przy tym nieskomplikowane, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Choć można je podawać nie tylko z sosem, ale również z masłem, to jednak ta wytrawna wersja z dodatkiem odrobiny mięsa jest naprawdę wspaniała. Bardzo dobrze syci i smakuje. Do sosu najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Sos, na jego bazie jest smaczny, pyszny i niezwykle zdrowy. To pomysł na fantastyczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Jest smaczne, a przy okazji łatwe. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne kluski w tradycyjnej odsłonie.
Alergeny w kopytkach z gulaszem
Lista alergenów dla kopytek z gulaszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka pszenna typ 500
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze kopytek z gulaszem
To zdrowa opcja, jednak ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(478g)
Węglowodany
(478g)
Tłuszcze
(478g)
Witaminy
(478g)
Składniki mineralne
(478g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.