Kopytka z dyni
- Puree z dyni (400 g)
- Ziemniaki średnie - 7 sztuk (525 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżeczki (36 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
Przepis na kopytka z dyni krok po kroku
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 25 min), a potem odcedź. Od razu dodaj do nich zimne puree z dyni i wszystko razem zagnieć praską do ziemniaków.
Do ziemniaków i dyni wbij jajko oraz wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieć do połączenia się składników.
Stolnice podsyp mąką. Następnie część ciasta zroluj w wałek, a potem spłaszcz go i potnij na kawałki.
Do lekko osolonego wrzątku z olejem wrzuć pierwszą partię kopytek. Po wypłynięciu gotuj je ok. 1-1,5 min i wyciągnij łyżką cedzakową na durszlak. Postępuj tak z kolejnymi partiami kopytek.
Kopytka podawaj od razu.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek z dyni
Kopytka z dyni można zjeść na słono lub na słodko. Dobre będą zarówno z cebulką, jak i z masłem, cukrem wanilinowym, cynamonem i bułką tartą. Kopytka można zrobić m.in. z dyni Hokkaido.
Przepis na kopytka z dyni możesz dowolnie modyfikować. Te kopytka możesz zrobić z mąką kukurydzianą. Ciekawą opcją byłyby kopytka z dynią i ze szpinakiem. Jeżeli przygotowujesz te kopytka na słono, to możesz dodać świeżo zmielony pieprz do zagniatanego ciasta. Wegańskie kopytka z dyni otrzymasz, jeśli zrezygnujesz z dodania jajka. Możesz też pokusić się na fit kopytka bez ziemniaków.
Do kopytek nada się pieczona dynia, ale równie dobrze kopytka można zrobić z dyni gotowanej. Po obraniu waga ziemniaków się nieco zmniejszy. Najlepiej, aby było ich tyle samo, co puree z dyni. Po ugotowaniu te kopytka możesz zrumienić na maśle lub polać bułką tartą z masłem.
Puree z dyni można przygotować na różne sposoby. Dynię możesz pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku. Należy ją piec ok. 30-35 min w 190 stopniach (grzanie góra-dół). Dynia będzie gotowa, gdy będzie miękka. Może się okazać, że będzie to dopiero po ok. 60 min. Wszystko zależy od samego piekarniku. Warto wiedzieć, że nie zawsze temperatura podana na wyświetlaczu jest poprawna.
Dynię możesz też ugotować. Po przekrojeniu dyni na ćwierki należy pozbyć się nasion i obrać dynię ze skórki. Następnie dynię trzeba pokroić na mniejsze kawałki i umieścić je w średnim garnku. Taką dynię należy zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 10-15 min). Po odcedzeniu i ostudzeniu można ją przepuść przez maszynkę do mięsa. Po przygotowaniu puree należy odłożyć potrzebną ilość na kopytka, a resztę wykorzystać do czegoś innego.
Dynie możesz zblednować mikserem, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Gorące ziemniaki wystarczy zgnieść praską do ziemniaków, ale te zimne (np. ugotowane dzień wcześniej) trzeba już dobrze zmielić w maszynce.
Pamiętaj o tym, aby podsypać stolnicę przed rolowaniem wałka z ciasta, ale nie dodawaj do samego ciasta dodatkowej mąki. Im będzie jej więcej, tym kopytka będą twardsze. Więcej mąki możesz dodać wtedy, gdy ziemniaki okażą się zbyt wodnista, przez co masa będzie bardzo lepka.
Alergeny w kopytkach z dyni
Lista alergenów dla kopytek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopytek z dyni
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.