Kopytka z Thermomixu
- Ziemniaki ugotowane - 8 średnich sztuk (750 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na kopytka z thermomixu krok po kroku
Do naczynia miksującego dodaj ziemniaki oraz mąkę.
Składniki wymieszaj ustawiając na Thermomix 10s/obr.4.
Następnie do masy dodaj jajko oraz szczyptę soli i ciasto na kopytka wyrabiaj 30s/interwał.
Z ciasta na stolnicy uformuj wałki, które pokrój na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli.
Do wrzącej wody wrzucaj kopytka i gotuj je do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Ugotowane kopytka wyciągi przy pomocy łyżki cedzakowej.
Gotowe kopytka podawaj na ciepło z dodatkiem okrasy lub jako dodatek do dania głównego.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek z thermomixu
Szybkie w przygotowaniu kopytka Thermomix to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kopytka mogą być także podane jako samodzielny posiłek na obiad z dodatkiem sosu lub gotowanych na parze warzyw. Przepis na kopytka z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie musisz posiadać dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Aby zrobić dobre kopytka potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajka oraz sól. Składniki te są przystępne cenowo i dostępna w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić kopytka w Thermomixie? Do naczynia miksującego dodaj ugotowane ziemniaki oraz mąkę. Składniki wymieszaj ustawiając na Thermomix 10s/obr.4. Następnie do masy dodaj jajko oraz szczyptę soli i ciasto na kopytka wyrabiaj 30s/interwał. Z ciasta na stolnicy uformuj wałki, które pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli. Do wrzącej wody wrzucaj kopytka i gotuj je do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane kopytka wyciągi przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kopytka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z dodatkiem gulaszu lub mięsa drobiowego gotowanego w sosie własnym.
Ziemniaki stanowią doskonałe źródło błonnika, który wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wspiera prawidłową perystaltykę jelit. Ziemniaki są również dobrym źródłem witaminy C i potasu, który Wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomaga pracę serca. Witamina C zaliczana jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które wspomagają naszą odporność i spowalniają procesy starzenia się skóry. Podaż witaminy C na odpowiednim poziomie jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności – czyli okresie jesienno-zimowym. Kopytka będą stanowiły również dobre źródło białka, które pochodzi z użytych do przygotowania dania jaj.
Podsumowując prosty przepis na kopytka z Thermomixa możesz wykorzystać do przygotowania pysznego dodatku do obiadu. Łatwe kopytka będą stanowiły doskonały dodatek do różnego rodzaju sosów, gulaszu. Można je podać także jako samodzielne danie.
Alergeny w kopytkach z thermomixu
Lista alergenów dla kopytek z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopytek z thermomixu
Kopytka z Thermomixa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Stanowią one doskonały dodatek do różnego rodzaju sosów.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.