Kopytka na słodko

Opublikowano: 06.04.2022 r., 15:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka z truskawkami na talerzu
Kopytka na słodko
Kopytka na słodko to pyszne danie z zaskakującą cytrynową nutą. Podane z cukrem cynamonowym i masłem na pewno staną się Twoim ulubionym słodkim obiadem.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
316 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (700 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (25 g)
  • Masło - 1 łyżeczka + 50 g (58 g)
  • Skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków, rondelek

Przepis na kopytka na słodko krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.

Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj łyżeczkę masła i całość ugnieć.

Dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, skórkę z cytryny i zagnieć na gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj wałek i pokrój na ukos na kawałki 2 cm.

Zagotuj wodę w garnku. Kopytka wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia.

Wyłów łyżką cedzakową.

W rondelku rozpuść 50 g masła. Wymieszaj cukier z cynamonem.

Gotowe kopytka polej masłem i posyp cukrem z cynamonem.

Jak oceniasz przepis na kopytka na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kopytek na słodko

Mianem kopytek określamy grube kluski, w kształcę rombów. Ciasto do tych klusek przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z mąką ziemniaczaną i/lub pszenną i jajkami. Ziemniaki należy ugotować i najlepiej jeszcze ciepłe rozdrobnić. Najlepiej z użyciem praski do ziemniaków.

W przygotowaniu kopytek znaczenie ma czas mieszania masy ze składników. Im dłużej ciasta jest wyrabiane, tym więcej mąki powinno się dodać, ponieważ ziemniaki oddają wodę. Mąka związuje wodę i im mniej jej jest, tym ciasto jest bardziej klejące. Nadmiar mąki do ciasta może spowodować, że kopytka będą bardziej gumowate.

Nasz prosty przepis na pyszne kopytka na słodko wzbogacamy dodatkiem skórki z cytryny. Taki dodatek nadaje delikatnego cytrusowego aromatu, co świetnie pasuje do dodatków, z jakimi podać można te kopytka. W tym miejscu proponujemy rozpuścić masło polać nim kopytka i całość dodatkowo oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Kopytka z tego przepisu można podać również z serem białym i cukrem, a także z bułką tartą przygotowaną na maśle.

W każdym wydaniu kopytka na słodko będę świetnym pomysłem na obiad. Są tak smaczne, że istnieje ryzyko, że rodzice nie zostawią nic dla dzieci.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kopytka na słodko i te dobre kluski zagoszczą na Waszym stole.

Alergeny w kopytkach na słodko

Lista alergenów dla kopytek na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kopytek na słodko

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
158.22
316.43
Białko (g)
2.86
5.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.30
50.59
Węglowodany przyswajalne (g)
22.92
45.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
4.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.45
10.91
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
7.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.78
3.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
3.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.04
28.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
44.69
89.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.68
33.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.83
87.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.23
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
1.42
2.84
Foliany (µg (mcg))
18.99
37.98
Beta karoten (µg (mcg))
11.15
22.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
11.76
23.52
Potas (mg)
453.68
907.36
Wapń (mg)
19.64
39.27
Fosfor (mg)
68.98
137.95
Magnez (mg)
26.68
53.35
Żelazo (mg)
0.96
1.91
Cynk (mg)
0.33
0.67
Miedź (mg)
0.12
0.23
Mangan (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: skórka z cytryny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek na słodko 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek na słodko

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Masło
58 g
1 łyżeczka + 50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.45
Za 58 g
Skórka z cytryny
5 g
1/2 łyżeczki
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
22.00