Kopytka na słodko
- Ziemniaki późne (700 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (25 g)
- Masło - 1 łyżeczka + 50 g (58 g)
- Skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki (5 g)
Przepis na kopytka na słodko krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj łyżeczkę masła i całość ugnieć.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, skórkę z cytryny i zagnieć na gładkie ciasto.
Ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj wałek i pokrój na ukos na kawałki 2 cm.
Zagotuj wodę w garnku. Kopytka wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia.
Wyłów łyżką cedzakową.
W rondelku rozpuść 50 g masła. Wymieszaj cukier z cynamonem.
Gotowe kopytka polej masłem i posyp cukrem z cynamonem.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek na słodko
Mianem kopytek określamy grube kluski, w kształcę rombów. Ciasto do tych klusek przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z mąką ziemniaczaną i/lub pszenną i jajkami. Ziemniaki należy ugotować i najlepiej jeszcze ciepłe rozdrobnić. Najlepiej z użyciem praski do ziemniaków.
W przygotowaniu kopytek znaczenie ma czas mieszania masy ze składników. Im dłużej ciasta jest wyrabiane, tym więcej mąki powinno się dodać, ponieważ ziemniaki oddają wodę. Mąka związuje wodę i im mniej jej jest, tym ciasto jest bardziej klejące. Nadmiar mąki do ciasta może spowodować, że kopytka będą bardziej gumowate.
Nasz prosty przepis na pyszne kopytka na słodko wzbogacamy dodatkiem skórki z cytryny. Taki dodatek nadaje delikatnego cytrusowego aromatu, co świetnie pasuje do dodatków, z jakimi podać można te kopytka. W tym miejscu proponujemy rozpuścić masło polać nim kopytka i całość dodatkowo oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Kopytka z tego przepisu można podać również z serem białym i cukrem, a także z bułką tartą przygotowaną na maśle.
W każdym wydaniu kopytka na słodko będę świetnym pomysłem na obiad. Są tak smaczne, że istnieje ryzyko, że rodzice nie zostawią nic dla dzieci.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kopytka na słodko i te dobre kluski zagoszczą na Waszym stole.
Alergeny w kopytkach na słodko
Lista alergenów dla kopytek na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kopytek na słodko
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.