Kopytka bezglutenowe

Opublikowano: 04.03.2022 r., 23:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bezglutenowe kopytka na talerzu
Kopytka bezglutenowe
Poznaj najprostszy i najlepszy przepis na kopytka bezglutenowe, równie smaczne co te tradycyjne.
Przygotowanie 20 min
679 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (1000 g)
  • Mąka bezglutenowa - 1 szklanka (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, łyżka cedzakowa

Przepis na kopytka bezglutenowe krok po kroku

Obrane, ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree praską lub widelcem.

Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Wymieszaj z mąką do połączenia wszystkich składników.

Podziel ciasto na 2-3 części, uformuj wałki i pokrój na kopytka o długości 3 cm.

Kopytka wrzucaj na osoloną wodę i gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kopytka bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat kopytek bezglutenowych

Kopytka to danie, które większość z nas pamięta zapewne z dzieciństwa. Podawane na słodko lub wytrawnie są jedną z klasycznych potraw domowej polskiej kuchni. Tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków, mąki pszennej, jajek i soli. Zastanawiałaś/eś się kiedyś jak zrobić kopytka bezglutenowe? To danie dedykowane przede wszystkim osobom, które stosują dietę bez glutenu ze względów zdrowotnych, z powodu na przykład celiakii, czy nietolerancji glutenu. Koniecznie poznaj nasz pomysł na sprawdzony przepis na pyszne kopytka bezglutenowe, dzięki któremu, będziesz mógł cieszyć się ich smakiem mimo konieczności ograniczeń w diecie. Świetnie sprawdzą się na obiad, będą dobre zarówno na słodko, na przykład z jogurtem, jak i owocami, lub wytrawnie, z warzywnym lub warzywno-mięsnym sosem, gulaszem lub leczo. Kopytka bezglutenowe przygotujesz prosto i szybko z ziemniaków i mąki bezglutenowej. Możesz wykorzystać gotową mieszankę mąk bezglutenowych – jest to najprostsze rozwiązanie, ponieważ najczęściej mają one już w składzie mąkę/skrobię ziemniaczaną. Jeśli skorzystasz z jednoskładnikowej mąki bezglutenowej, na przykład ryżowej dodatkowo musisz dodać 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej, aby kopytka były miękkie i delikatne. Kopytka bezglutenowe najlepiej smakują świeże, od razu po wyciągnięciu z wody, dlatego warto przygotowywać je bezpośrednio przed podaniem. Kopytka bezglutenowe są lekkostrawne, niskotłuszczowe, mają jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością powinny kontrolować ich ilości i spożywać w towarzystwie białka i tłuszczu, w postaci na przykład twarogu, mięsa lub ryb, aby zminimalizować wpływ na gospodarkę węglowodanowo-insulinową organizmu. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy i najprostszy przepis na kopytka bezglutenowe.

Alergeny w kopytkach bezglutenowych

Lista alergenów dla kopytek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kopytka bezglutenowe

Wartości odżywcze kopytek bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Kopytka bezglutenowe mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą/insulinoopornością powinny zwrócić uwagę na ich ilość oraz podawać w towarzystwie białek i tłuszczów (mięsa, ryb, twarogu).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
123.47
679.08
Białko (g)
3.35
18.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
25.35
139.40
Węglowodany przyswajalne (g)
22.83
125.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
13.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
1.14
6.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
4.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.33
1.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
2.30
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.28
1.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.50
63.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.18
0.97
Ryboflawina (mg)
0.03
0.18
Niacyna (mg)
1.44
7.94
Foliany (µg (mcg))
12.53
68.92
Beta karoten (µg (mcg))
1.77
9.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
214.58
1180.16
Potas (mg)
378.08
2079.44
Wapń (mg)
10.75
59.14
Fosfor (mg)
90.94
500.16
Magnez (mg)
36.04
198.19
Żelazo (mg)
0.73
4.04
Cynk (mg)
0.63
3.48
Miedź (mg)
0.22
1.20
Mangan (mg)
0.59
3.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek bezglutenowych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek bezglutenowych

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka bezglutenowa
130 g
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 130 g
Koszt składników
13.00