Kopytka bezglutenowe
- Ziemniaki ugotowane (1000 g)
- Mąka bezglutenowa - 1 szklanka (130 g)
Przepis na kopytka bezglutenowe krok po kroku
Obrane, ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree praską lub widelcem.
Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Wymieszaj z mąką do połączenia wszystkich składników.
Podziel ciasto na 2-3 części, uformuj wałki i pokrój na kopytka o długości 3 cm.
Kopytka wrzucaj na osoloną wodę i gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek bezglutenowych
Kopytka to danie, które większość z nas pamięta zapewne z dzieciństwa. Podawane na słodko lub wytrawnie są jedną z klasycznych potraw domowej polskiej kuchni. Tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków, mąki pszennej, jajek i soli. Zastanawiałaś/eś się kiedyś jak zrobić kopytka bezglutenowe? To danie dedykowane przede wszystkim osobom, które stosują dietę bez glutenu ze względów zdrowotnych, z powodu na przykład celiakii, czy nietolerancji glutenu. Koniecznie poznaj nasz pomysł na sprawdzony przepis na pyszne kopytka bezglutenowe, dzięki któremu, będziesz mógł cieszyć się ich smakiem mimo konieczności ograniczeń w diecie. Świetnie sprawdzą się na obiad, będą dobre zarówno na słodko, na przykład z jogurtem, jak i owocami, lub wytrawnie, z warzywnym lub warzywno-mięsnym sosem, gulaszem lub leczo. Kopytka bezglutenowe przygotujesz prosto i szybko z ziemniaków i mąki bezglutenowej. Możesz wykorzystać gotową mieszankę mąk bezglutenowych – jest to najprostsze rozwiązanie, ponieważ najczęściej mają one już w składzie mąkę/skrobię ziemniaczaną. Jeśli skorzystasz z jednoskładnikowej mąki bezglutenowej, na przykład ryżowej dodatkowo musisz dodać 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej, aby kopytka były miękkie i delikatne. Kopytka bezglutenowe najlepiej smakują świeże, od razu po wyciągnięciu z wody, dlatego warto przygotowywać je bezpośrednio przed podaniem. Kopytka bezglutenowe są lekkostrawne, niskotłuszczowe, mają jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością powinny kontrolować ich ilości i spożywać w towarzystwie białka i tłuszczu, w postaci na przykład twarogu, mięsa lub ryb, aby zminimalizować wpływ na gospodarkę węglowodanowo-insulinową organizmu. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy i najprostszy przepis na kopytka bezglutenowe.
Alergeny w kopytkach bezglutenowych
Lista alergenów dla kopytek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kopytka bezglutenowe
Wartości odżywcze kopytek bezglutenowych
Kopytka bezglutenowe mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą/insulinoopornością powinny zwrócić uwagę na ich ilość oraz podawać w towarzystwie białek i tłuszczów (mięsa, ryb, twarogu).
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.