Kopytka
- Ziemniaki średnie - 10 sztuk (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (200 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Sól - 0,5 łyżeczki (2 g)
Przepis na kopytka krok po kroku
Ziemniaki obierz.
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Rozgnieć ugotowane ziemniaki na bardzo gładkie pure.
Odstaw do ostygnięcia.
Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli.
Całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Ciasto wyłóż na stolnicę lekko opruszoną mąką.
Podziel ciasto na 3-4 części i każdą z nich uformuj na kształt niewielkiego wałka.
Każdy wałek pokrój na kawałki o szerokości ok. 2-2,5 cm.
Kopytka gotuj w gotującej się, osolonej wodzie ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek
Kopytka to nie tylko pyszne, ale również jedno z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Bywają też nazywane szagówkami, zwłaszcza wsród rodowitych mieszkańców Poznania. Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa jak smakują najlepsze, miękkie kopytka z ziemniaków. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na kopytka, które będzie idealne, koniecznie musisz zapoznać się z naszym przepisem.
Przepis na ciasto na dobre kopytka jest prostszy niż mogłoby się to wydawać. Składniki niezbędne do ich przygotowania to wyłącznie ziemniaki, jajko, mąka i odrobina soli. Wszystkie składniki wystarczy zagnieść na gładkie ciasto, uformować kopytka i gotować w lekko osolonej wodzie. To cały przepis na kopytka!
Bardzo ważne jest to, aby do ciasta nie dodawać gorących ziemniaków. Po ugotowaniu powinno się je odstawić do całkowitego ostygnięcia, dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie i ugotowanie ziemniaków dzień wcześniej. Dzięki temu kopytka mogą być też daniem w stylu zero waste, jeśli do ich przygotowania wykorzystayi ziemniaki, które zostały z ostatniego obiadu.
Ciasto na kopytka nie może długo leżeć, dlatego ważne jest, aby ugotować je odrazu po przygotowaniu poszczególnych porcji. W przeciwnym razie ciasto może stać się luźne i lejące, co będzie wymagało dodatku mąki. Z kolei zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka powoduje, że po ugotowaniu są one twarde, bardzo zbite, podczas gdy powinny być miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach.
Bardzo ważny jest też czas gotowania - nie powinien być zbyt długi, ani krótki. Optymalnie wynosi on około 4 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Jeśli będziesz gotować je zbyt długo ciasto może się rozpaść, a zbyt krótki czas gotowania sprawi, że będą lekko surowe i twarde w środku.
Kopytka świetnie smakują z jogurtem, śmietaną, skwarkami, czy sosem grzybowym. To też danie, które sprawdzi się w wersji na słodko. Śmiało można podawać je z owocami, na przykład truskawkami, czy borówkami, ich musem, a także jabłkiem i cynamonem lub ziarenkami wanilii.
Alergeny w kopytkach
Lista alergenów dla kopytek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopytek
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
pozdrawiam