Koperty z jabłkami

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koperty z jabłkami deserowe
Koperty z jabłkami
Koperty z jabłkami to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Kruche ciasto idealnie łączy się z wilgotnym jabłkowym farszem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, na dokonały deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 30 min
428 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Śmietana 12% (120 g)
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (700 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na koperty z jabłkami krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Do masła dodaj mąkę, 100 g cukru, jajko oraz kwaśną śmietanę.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Dodaj cynamon oraz 100 g cukru.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.

Wytnij z ciasta kwadraty i na każdym umieść ćwiartkę jabłka.

Złącz brzegi i wierzch ciastka posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Podawaj na ozdobnym talerzu.

Jak oceniasz przepis na koperty z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat kopert z jabłkami

Koperty z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Koperty z kruche ciasta można przygotować także z ciasta francuskiego. Jego wykorzystanie znacznie przyspieszy czas wykonania deseru. Deser sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na koperty z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia, śmietana kwaśna, jabłka, cynamon, sok z cytryny.

Jak zrobić koperty z jabłkami? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Do masła dodaj mąkę, cukier, jajo oraz kwaśną śmietanę. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj cynamon oraz cukier. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij z ciasta kwadraty i na każdym umieść ćwiartkę jabłka. Złącz brzegi i wierzch ciastka posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na ozdobnym talerzu.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując smaczne ciastka z dodatkiem jabłka będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Najlepsze koperty na deser można zabrać do pracy jako drugie śniadanie na słodko. Koperty można przygotować także z dodatkiem innych owoców. Pyszne koperty są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Alergeny w kopertach z jabłkami

Lista alergenów dla kopert z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopert z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Koperty z jabłkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych oraz cukru. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
251.93
428.29
Białko (g)
4.20
7.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
35.30
60.01
Węglowodany przyswajalne (g)
34.29
58.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
11.00
18.69
Tłuszcze nasycone (g)
7.49
12.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
5.96
Cholesterol (mg)
39.45
67.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
92.42
157.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.54
152.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.40
Ryboflawina (mg)
0.14
0.24
Niacyna (mg)
1.58
2.69
Foliany (µg (mcg))
39.22
66.68
Beta karoten (µg (mcg))
30.11
51.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
14.34
24.37
Potas (mg)
211.71
359.91
Wapń (mg)
72.05
122.48
Fosfor (mg)
127.32
216.44
Magnez (mg)
12.77
21.71
Żelazo (mg)
1.51
2.57
Cynk (mg)
0.36
0.61
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny kopert z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopert z jabłkami

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Jabłko
700 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
22.30