Koperty z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Śmietana 12% (120 g)
- Jabłko - 5 dużych sztuk (700 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
Przepis na koperty z jabłkami krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.
Do masła dodaj mąkę, 100 g cukru, jajko oraz kwaśną śmietanę.
Rozdrobnij do powstania kruszonki.
Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Dodaj cynamon oraz 100 g cukru.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Wytnij z ciasta kwadraty i na każdym umieść ćwiartkę jabłka.
Złącz brzegi i wierzch ciastka posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Podawaj na ozdobnym talerzu.
Więcej informacji na temat kopert z jabłkami
Koperty z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Koperty z kruche ciasta można przygotować także z ciasta francuskiego. Jego wykorzystanie znacznie przyspieszy czas wykonania deseru. Deser sprawdzi się podany z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na koperty z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia, śmietana kwaśna, jabłka, cynamon, sok z cytryny.
Jak zrobić koperty z jabłkami? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Do masła dodaj mąkę, cukier, jajo oraz kwaśną śmietanę. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj cynamon oraz cukier. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij z ciasta kwadraty i na każdym umieść ćwiartkę jabłka. Złącz brzegi i wierzch ciastka posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na ozdobnym talerzu.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując smaczne ciastka z dodatkiem jabłka będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Najlepsze koperty na deser można zabrać do pracy jako drugie śniadanie na słodko. Koperty można przygotować także z dodatkiem innych owoców. Pyszne koperty są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
Alergeny w kopertach z jabłkami
Lista alergenów dla kopert z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopert z jabłkami
Koperty z jabłkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych oraz cukru. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.