Kopa śląska
- Białko jajka (5 szt.)
- Cukier (150 g)
- Wiórki kokosowe (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (1000 g)
- Rodzynki (140 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Mandarynki w syropie (300 ml)
- Brzoskwinie w syropie (300 g)
- Ananas w puszce (300 g)
- Migdały - płatki (100 g)
Przepis na kopę śląską krok po kroku
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Delikatnie wmieszaj 200 gram wiórków kokosowych.
Powstałą masę podziel na dwie części.
Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż po połowie masy. Piecz przez 30 minut w 180 st. C. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, możesz upiec najpierw jedną a później drugą połowę.
Spody zostaw do ostudzenia.
W międzyczasie odcedź owoce z zalewy zachowując pozostały sok. Owoce i orzechy pokrój w małe kawałki i wymieszaj w misce z rodzynkami i migdałami.
Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno. Połowę bitej śmietany dodaj do owoców z orzechami i wymieszaj.
Wystudzony spód kokosowy nasącz delikatnie sokiem z zalewy. Wyłóż na spód połowę masy owocowej.
Drugi spód pokrusz i posyp nim rozłożony wcześniej krem. I ponownie przykryj pozostałym kremem z owocami.
Całość dokładnie wysmaruj pozostałą bitą śmietaną.
Wierzch udekoruj według własnego uznania.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat kopy śląskiej
Ta dobra kopa śląska to deser, który tradycyjnie podaje się na rodzinnych uroczystościach takich jak wesele czy komunie. Koniecznie spróbuj, jaka jest smaczna. Gwarantuje, że zakochasz się w jej smaku.
Ten sprawdzony przepis na kopę śląską jest niezwykle prosty. Najpierw białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Delikatnie wmieszaj 200 gram wiórków kokosowych. Powstałą masę podziel na dwie części. Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż po połowie masy. Piecz przez 30 minut w 180 st. C. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, możesz upiec najpierw jedną a później drugą połowę. Spody zostaw do ostudzenia. W międzyczasie odcedź owoce z zalewy zachowując pozostały sok. Owoce i orzechy pokrój w małe kawałki i wymieszaj w misce z rodzynkami. Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno. Połowę bitej śmietany dodaj do owoców z orzechami i wymieszaj. Wystudzony spód kokosowy nasącz delikatnie sokiem z zalewy. Wyłóż na spód połowę masy owocowej. Drugi spód pokrusz i posyp nim rozłożony wcześniej krem. I ponownie przykryj pozostałym kremem z owocami. Całość dokładnie wysmaruj pozostałą bitą śmietaną. Wierzch udekoruj według własnego uznania.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kopę śląską. Jeśli podajesz ją tylko osobom dorosłym, to możesz przygotować krem śmietanowy z adwokatem. Dzięki temu krem będzie bardziej charakterystyczny w smaku.
Ta pyszna i tradycyjna kopa śląska ma swoje początki w deserze zwanym kopą ornontowicką. Jej powstanie związane jest z pałacem w Ornontowicach, którego właścicielami była rodzina Hengenscheidtów. Uznawany był za swego rodzaju znak rozpoznawczy tego pałacu, dlatego kopa pojawiała się na wszystkich wykwintnych spotkaniach. Ze względu na wysoką cenę składników używanych do przygotowania tego deseru, po II wojnie światowej przygotowywano ją niezwykle rzadko. Od lat 60. XX wieku zaczęła się pojawiać na stołach częściej, ale tylko podczas ważniejszych, rodzinnych wydarzeń.
Taki śląski deser to świetny pomysł na podwieczorek lub wykwintny, smaczny dodatek podczas Świąt.
Alergeny w kopie śląskiej
Lista alergenów dla kopy śląskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze kopy śląskiej
Domowe desery są dobrym dodatkiem do zdrowej, zbilansowanej diety.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.