Konfitury z cebuli

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik z konfiturą cebulową
Konfitury z cebuli
Konfitury z cebuli to doskonały dodatek do wielu różnych dań. Ma pyszny, lekko słodki smak, który świetnie łączy się zarówno z daniami mięsnymi, jak i jarskimi.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
179 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (500 g)
  • Ocet balsamiczny (45 ml)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Cukier (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, słoik

Przepis na konfitury z cebuli krok po kroku

Cebulę obierz i posiekaj w piórka.

W garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć do niego cebulę.

Cebulę oblej octem i cukrem i smaż, od czasu do czasu mieszając.

Gdy cebula zmięknie, przełóż ją do słoiczka.

Jak oceniasz przepis na konfitury z cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat konfitur z cebuli

Konfitury z cebuli to doskonały dodatek do wielu różnych dań. Ma pyszny, lekko słodki smak, który świetnie łączy się zarówno z daniami mięsnymi, jak i jarskimi.

Przepis na konfiturę z cebuli to doskonały pomysł na dodatek do burgera. Cebula to warzywo niezwykle popularne w Polskiej kuchni. Zarówno w formie surowej, jak i tej po obróbce. To również cenne źródło prozdrowotnych związków. Cebula zawiera związki siarki, które mają głównie działanie bakteriobójcze, to właśnie dzięki nim znana jest ze swoich antybiotycznych właściwości. Inną taką substancją jest kwercetyna, która podejrzewana jest o działanie antyalergiczne. Obniża również ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Poza tym cebula jest też dobrym źródłem wielu antyoksydantów, dzięki czemu walczy z wolnymi rodnikami i minimalizuje stan zapalny w organizmie. Ze względu na dużą liczbę substancji, a także różnych właściwości zdrowotnych bardzo często polecana jest w czasie przeziębień, a także innych infekcji. Konfitura z cebuli jest świetnym sposobem na włączenie do swojej diety tego warzywa w ciekawej formie. Konfiturę można dodawać do sałatek, czy burgerów. Sprawdzi się również jako dodatek do kotletów, położony na wierzchu. Można jej użyć także jako alternatywy sosu na przykład do pierogów. Jest tak smaczna, a przy okazji łączy się z wieloma różnymi produktami. Sprawdza się doskonale z wołowiną, ale też z drobiem. Ze względu na swój smak będzie dobrą przeciwwagą dla mdłych warzyw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfitury z cebuli, która będzie szybka, łatwa, a przy okazji naprawdę smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do przygotowania pysznej konfitury z cebuli wystarczy tylko jędrna i smaczna cebula. Można równie sięgnąć po czerwoną. To najlepsza opcja dla wszystkich miłośników ciekawych smaków. Ten na pewno taki jest. To dlatego, że cebula, choć zwykle bardzo ostra, to po obróbce termicznej jest po prostu fantastyczne. By zrobić tą konfiturę wcale nie trzeba posiadać dużego doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w konfiturach z cebuli

Lista alergenów dla konfitur z cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfitury z cebuli

Wartości odżywcze konfitur z cebuli

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
117.11
179.19
Białko (g)
0.94
1.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
12.18
18.63
Węglowodany przyswajalne (g)
10.78
16.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
2.13
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
7.47
11.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
1.97
Tłuszcze nienasycone (g)
6.18
9.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.39
8.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.21
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.07
9.28
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.08
1.65
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.57
23.83
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.82
1.25
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
5.16
7.89
Potas (mg)
128.07
195.95
Wapń (mg)
20.95
32.05
Fosfor (mg)
25.17
38.51
Magnez (mg)
9.08
13.90
Żelazo (mg)
0.27
0.41
Cynk (mg)
0.15
0.22
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitur z cebuli 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitur z cebuli

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ocet balsamiczny
45 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 45 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
32.50