Konfitura z rabarbaru

Opublikowano: 10.10.2022 r., 8:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić konfiturę z rabarbaru na zimę do słoików.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 60 min
77 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Rabarbar (1000 g)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, słoiki, ściereczka

Przepis na konfiturę z rabarbaru krok po kroku

Umyj i oczyść rabarbar. Usuń liście.

Pokrój rabarbar na niewielkie kawałki.

Umieść rabarbar w garnku i wsyp cukier.

Pozostaw na całą noc (temperatura pokojowa).

Po tym czasie dodaj 2 łyżki startego na tarce świeżego imbiru.

Dodaj też startą skórkę z całej cytryny.

Gotuj wszystko na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do miękkości, gdy rabarbar będzie się rozpadał. To potrwa około 45 minut.

Konfiturę przełóż do słoików i dobrze zakręć.

Pasteryzuj słoiki 15 minut.

Wyjmij gorące słoiki i ustaw do góry dnem.

Ostudź i schowaj do przechowania.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z rabarbaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat konfitury z rabarbaru

Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić konfiturę z rabarbaru na zimę do słoików. Te pyszne, domowe przetwory są super także do deserów. Konfitura z rabarbaru jest smaczna, kwaskowa z nutą słodyczy. Imbir nadaje dobrego aromatu, przy czym fajnie rozgrzewa. To najlepszy pomysł na zimową konfiturę do słoików. Wykorzystaj ją później do mięsa, na przykład podając ją na desce wędlin i serów. Możesz także zrobić z nią na przykład naleśniki.

Konfitura z rabarbaru to znany w kuchni skandynawskiej dodatek do potraw. Hiram to nazwa tego smacznego, rabarbarowego przetworu do słoika na zimę. Dobra, domowa konfitura z rabarbaru to dodatek o wielu zastosowaniach. Świetna zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Domowa konfitura jest najlepsza do mięs (pieczonych, grillowanych albo smażonych). Pyszna będzie w połączeniu z serem pleśniowym czy białym. Konfitura jest bardzo smaczna w sałatce (na przykład z mozzarellą, burakiem, pesto zielonym i orzechami). Można posmarować nią racuszki albo placki na słodko. Pyszna konfitura może być wykorzystana do ciasta. Przepis na konfiturę z rabarbaru jest naprawdę bardzo prosty. Samo przygotowanie jest szybkie. Dobra może być także w połączeniu z chlebem lub chałką.

Do przepisu na konfiturę z rabarbaru użyj łodyg. Obierz warzywo (rabarbar) z liści rabarbaru, usuń też zdrewniałe części łodygi. Jeżeli masz młody rabarbar, łodygi zwykle są elastyczne i nie ma konieczności usuwania twardych części. Starsze warzywo może mieć już twarde części, które w konfiturze nie będą zbyt przyjemne.

Uważaj na ilość imbiru. Imbir jest ostry w smaku, więc lepiej zawsze dać go mniej, a w razie potrzeby dodać więcej. Najlepiej jest użyć imbiru świeżego. Przepis na konfiturę z rabarbaru należy dopasować pod swoje kubki smakowe. Jeżeli będzie zbyt mała ilość cukru, dodaj go więcej. Konfitura z rabarbaru najlepsza będzie, gdy dodasz także skórkę z cytryny. Imbir i cytryna sprawi, że to będzie dobry sposób na wytrawne przekąski.

Co zrobić z liści rabarbaru? Najlepiej jest ich nie używać. W liściach rabarbaru znajduje się największa ilość kwasu szczawiowego, który w nadmiarze niekorzystnie działa na organizm. Co prawda trzeba by było zjeść dużą ilość liści rabarbaru, by uzyskać dawkę trującą lub śmiertelną, ale warto mieć to na uwadze. Powinny tego przestrzegać głównie osoby, które chorują na nerki (mogą powstawać kamienie w nerkach, a w konsekwencji tego także niewydolność) oraz mają dnę moczanową.

Alergeny w konfiturze z rabarbaru

Lista alergenów dla konfitury z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z rabarbaru

Wartości odżywcze konfitury z rabarbaru

na 100g gotowej potrawy

Rabarbar zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego. Nie jest zalecany osobom, które chorują na nerki (mogą powstawać kamienie, a w konsekwencji niewydolność) lub mają dnę moczanową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
93.80
77.85
Białko (g)
0.72
0.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
23.55
19.55
Węglowodany przyswajalne (g)
22.11
18.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
4.00
3.32
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.40
5.31
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.24
0.20
Foliany (µg (mcg))
5.60
4.65
Beta karoten (µg (mcg))
48.80
40.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
3.40
2.82
Potas (mg)
230.80
191.56
Wapń (mg)
69.00
57.27
Fosfor (mg)
11.20
9.30
Magnez (mg)
9.60
7.97
Żelazo (mg)
0.19
0.15
Cynk (mg)
0.08
0.07
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z rabarbaru 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z rabarbaru

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
12.50