Konfitura z pigwowca
- Owoc pigwowca (1200 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
Przepis na konfiturę z pigwowca krok po kroku
Owoce pigwowca umyj, obierz i pokrój w ćwiartki oraz usuń gniazda nasienne.
Kawałki owoców pokrój bardzo drobno lub rozdrobnij w malakserze.
2 szklanki wody zagotuj w dużym garnku.
Do gotującej się wody dodaj owoce, a po 10 minutach ksylitol.
Gotuj całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gotuj tak długo, aż powstanie gest i szklista masa.
Im dłuższy czas gotowania, tym konfitura będzie ciemniejsza i gęstsza.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odwróć dnem do góry.
Przechowuj z chłodnym i ciemnym miejscu.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z pigwowca
Chaenomele japonica, czyli pigwowiec japoński, jest dekoracyjnym krzewem o jadalnych owocach, przypominających owoce pigwy. Owoce pigwowca nie nadają się do spożycia na surowo, ponieważ charakteryzują się cierpkim smakiem oraz twardym miąższem. Dlatego są nazywane "polskimi cytrynami". Natomiast plasterek owocu dodany do herbaty poprawia jej smak oraz zapach. Poza tym owoce pigwowca są świetnym surowcem na przetwory. Zawierają dużo pektyn, dlatego wykorzystuje się je do zrobienia konfitury, dżemu, marmolady czy soku. Ponadto wykorzystuje się je do przygotowania nalewek lub wina. Po ugotowaniu mogą stanowić dodatek do dań mięsnych, przede wszystkim dziczyzny.
Owoce pigwowca charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, dzięki czemu wspomagają nasz układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Zawierają również składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez, potas), aminokwasy (kwas asparaginowy, asparagina, treonina, cysteina, glicyna), witaminy (witamina A, witamina D, witamina C, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B9 – kwas foliowy), polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego, a ich skórka jest źródłem składników białkowych i lipidowych.
Domowa konfitura z pigwowca jest jednym z najpopularniejszych przetworów z tego owocu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Mój pomysł na konfiturę jest bez cukru, który zastąpiłam ksylitolem. Dzięki temu ma mniej kcal i nadaje się do spożycia przez diabetyków. Jest równie dobra, jak tradycyjna słodzona cukrem.
Jak zrobić konfiturę z pigwowca? Przedstawię sprawdzony przepis na konfiturę z pigwowca. Naprawdę pyszna, którą zajadają się równie dzieci, jak i dorośli.
Potrzebujemy ok. 1,2 kg owoców pigwowca, kg ksylitolu oraz 2 szklanki wody. Owoce myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie drobno kroimy.
Alergeny w konfiturze z pigwowca
Lista alergenów dla Konfitury z pigwowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z pigwowca
Wartości odżywcze konfitury z pigwowca
Zdrowa konfitura z pigwowca pomaga w walce z przeziębieniem
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.