Przepis na konfiturę z orzechów włoskich krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, słoiki, miska

Dodatkowo przygotuj około 1000 l wody - 4 szklanki.

Orzechy dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.

Nakłuj orzechy wykałaczką i wsadź do wody na 2 dni (codziennie zmieniaj wodę).

Przełóż orzechy do garnka i zalej wodą (2 szklanki).

W osobnym garnku zagotuj wodę (2 szklanki) i wsyp cukier, gotuj do rozpuszczeni i wsyp cynamon i dodaj goździki.

Do wody włóż orzechy i odstaw na 3 dni.

Wyciągnij orzechy z wody, a wywar zagotuj.

Tak przygotowany wywar przelej na dużą i głęboką patelnię, podgrzewaj do momentu zagęszczenia i przelej do słoików.

konfitura z orzechów włoskich
Konfitura z orzechów włoskich
Koszt przygotowania dania
2.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
963 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
90

Konfitura z orzechów włoskich - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o konfiturze z orzechów włoskich

Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, jak dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dzisiaj jednak pokaże Wam

przepis na konfiturę z orzechów włoskich, którą podobnie jak tą słodką możecie przechowywać wiele miesięcy w szklanych słoikach i zrobić zapasy na zimę. Będzie tak samo pyszna.

To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Jedyny warunek to, że konfitura z orzechów włoskich musi powstać z orzechów zielonych jeszcze nieobranych.

Każdy z nas wie, że orzechy, nie tylko włoskie są bardzo zdrowe oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu.

Orzechy włoskie podobnie jak większość orzechów są wysoko energetyczne, dlatego dostarczają do organizmu dużo energii, pochodzącej przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy np.omega-3. W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Dodatkowo, zawartości w witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6. Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów, które są odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników z naszego organizmu. Orzechy włoskie są też cenna jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. Częste spożycia orzechów wskazuje na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego.

Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić konfiturę z orzechów włoskich, która będzie idealnym dodatkiem do wielu słodkich dań nie tylko w zimowe dni.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, wymaga tylko odrobiny cierpliwości. Konfiturę przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to orzechy i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Dodatkowo cynamon i goździki. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika konfitury na jeden raz. Tradycyjna konfitura nie dosyć, że jest smaczna, to mamy pewność, że jest ona wolna od barwników i konserwantów.

Wartości odżywcze konfitury z orzechów włoskich

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z orzechów włoskich 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w konfiturze z orzechów włoskich

Lista alergenów dla konfitury z orzechów włoskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na konfiturę z orzechów włoskich nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • zielone orzechy włoskie
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania konfitury z orzechów włoskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielone orzechy włoskie
1000 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Jak oceniasz przepis na konfiturę z orzechów włoskich
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób