Konfitura z orzechów włoskich
- Zielone orzechy włoskie (1000 g)
- Cukier (1000 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na konfiturę z orzechów włoskich krok po kroku
Dodatkowo przygotuj około 1000 l wody - 4 szklanki.
Orzechy dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
Nakłuj orzechy wykałaczką i wsadź do wody na 2 dni (codziennie zmieniaj wodę).
Przełóż orzechy do garnka i zalej wodą (2 szklanki).
W osobnym garnku zagotuj wodę (2 szklanki) i wsyp cukier, gotuj do rozpuszczeni i wsyp cynamon i dodaj goździki.
Do wody włóż orzechy i odstaw na 3 dni.
Wyciągnij orzechy z wody, a wywar zagotuj.
Tak przygotowany wywar przelej na dużą i głęboką patelnię, podgrzewaj do momentu zagęszczenia i przelej do słoików.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z orzechów włoskich
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, jak dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dzisiaj jednak pokaże Wam
przepis na konfiturę z orzechów włoskich, którą podobnie jak tą słodką możecie przechowywać wiele miesięcy w szklanych słoikach i zrobić zapasy na zimę. Będzie tak samo pyszna.
To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.
Jedyny warunek to, że konfitura z orzechów włoskich musi powstać z orzechów zielonych jeszcze nieobranych.
Każdy z nas wie, że orzechy, nie tylko włoskie są bardzo zdrowe oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu.
Orzechy włoskie podobnie jak większość orzechów są wysoko energetyczne, dlatego dostarczają do organizmu dużo energii, pochodzącej przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy np.omega-3. W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Dodatkowo, zawartości w witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6. Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów, które są odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników z naszego organizmu. Orzechy włoskie są też cenna jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. Częste spożycia orzechów wskazuje na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego.
Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić konfiturę z orzechów włoskich, która będzie idealnym dodatkiem do wielu słodkich dań nie tylko w zimowe dni.
Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, wymaga tylko odrobiny cierpliwości. Konfiturę przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to orzechy i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Dodatkowo cynamon i goździki. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika konfitury na jeden raz. Tradycyjna konfitura nie dosyć, że jest smaczna, to mamy pewność, że jest ona wolna od barwników i konserwantów.
Alergeny w konfiturze z orzechów włoskich
Lista alergenów dla konfitury z orzechów włoskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zielone orzechy włoskie
Wartości odżywcze konfitury z orzechów włoskich
Ważne jest, aby do naszej konfitury użyć zielonych orzechów włoskich, a nie tych popularnie znanych już bez zielonej łupiny.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.