Konfitura z orzechów włoskich
Opublikowano: 23.07.2022 r.
Zielone orzechy włoskie, cukier i cynamon to trójka bohaterów, która tworzy niezrównaną konfiturę z orzechów włoskich. Ta wyjątkowa mieszanka sprawia, że każdy kęs przenosi nas do świata pełnego aromatów i smaków. Zielone orzechy dodają konfiturze unikalnej tekstury, cukier wprowadza słodycz, a cynamon delikatnie przyprawia całość, nadając jej ciepły, korzenny akcent.
Składniki dla 4 porcji:
- Zielone orzechy włoskie - 1000 g
- Cukier - 1000 g
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - goździki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, słoiki, miska
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj około 1000 l wody - 4 szklanki.
- Orzechy dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Nakłuj orzechy wykałaczką i wsadź do wody na 2 dni (codziennie zmieniaj wodę).
- Przełóż orzechy do garnka i zalej wodą (2 szklanki).
- W osobnym garnku zagotuj wodę (2 szklanki) i wsyp cukier, gotuj do rozpuszczeni i wsyp cynamon i dodaj goździki.
- Do wody włóż orzechy i odstaw na 3 dni.
- Wyciągnij orzechy z wody, a wywar zagotuj.
- Tak przygotowany wywar przelej na dużą i głęboką patelnię, podgrzewaj do momentu zagęszczenia i przelej do słoików.
Komentarz dietetyka
Ważne jest, aby do naszej konfitury użyć zielonych orzechów włoskich, a nie tych popularnie znanych już bez zielonej łupiny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk