Konfitura z moreli
- Morele (1000 g)
- Cukier (500 g)
- Cytryna - 1 cytryna (80 g)
Przepis na konfiturę z moreli krok po kroku
Z moreli usuń pestki i pokrój je na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej 0,5 l wody i dodaj 2 szklanki cukru (400 g). Rozpuść go.
Do gotującej się wody z cukrem dodaj morele. Całość trzymaj na palniku około 10 minut. Mieszaj delikatnie morele żeby się nie przypaliły. Odstaw je na 10 godzin.
Ponownie zagotuj morele. Dodaj resztę cukru. Gotuj około 10 minut i odstaw konfiturę na kolejne 10 godzin.
Po 10 godzinach całość podgrzej raz jeszcze. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
Gorącą konfiturę przełóż do suchych słoików.
Pasteryzuj około 20 minut.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z moreli
Pyszna konfitura z moreli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub do naleśników. Morele w połączeniu z sokiem z cytryny są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Konfitura zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Morele w takim wydaniu także idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek w ciągu dnia dla dzieci.
Jak zrobić konfiturę z moreli? Przygotowanie jej jest proste. Na początku morele oczyszczamy, usuwamy z nich pestki oraz rozdrabniamy na mniejsze części. Do garnka wlewamy 0,5 l wody i dodajemy do niej 2 szklanki cukru (400 g). Rozpuszczamy go w gotującej się wodzie. Do powstałego syropu dodajemy morele. Delikatnie mieszamy, aby się nie przypaliły i trzymamy na palniku około 10 minut. Następnie odstawiamy je na 10 godzin. Po tym czasie ponownie należy je zagotować oraz dodać pozostały cukier. Ile cukru dodajemy łącznie? Wychodzi 500 g, natomiast przy tak długiej obróbce nie będzie on mocno wyczuwalny. Ponownie gotujemy je około 10 minut i odstawiamy na 10 godzin. Na koniec raz jeszcze gotujemy konfiturę i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie mieszamy. Ciepłą konfiturę przekładamy do słoików. Pasteryzujemy około 20 minut.
Przepis na konfiturę z moreli nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z moreli, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogate w beta – karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem odpowiadającym za ochronę naszego organizmu przed rozwojem chorób cywilizacyjnych oraz czynnikami powodującymi starzenie się organizmu. Morele są skarbnicą potasu, który reguluję ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń, witaminy z grupy B, witaminę C oraz błonnik, odpowiadający za regulacje pracy układu pokarmowego. Polecane są dla osób cierpiących na nadkwasotę, ponieważ mają działanie zasadotwórcze.
Dobra konfitura posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dodatek jest łatwy w przygotowaniu oraz smaczny. Idealnie sprawdzi się na zimę do ciasta lub herbaty. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dobre przetwory na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w konfiturze z moreli
Lista alergenów dla konfitury z moreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z moreli
Wartości odżywcze konfitury z moreli
Morele same w sobie mają niski IG, natomiast po dodaniu cukru IG wzrasta. Dlatego, jeśli osoba chorująca na cukrzycę chciałaby przyrządzić konfiturę warto wykorzystać wtedy zamiennik cukru - słodzik.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.