Przepis na konfitury z jagód krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, słoiki

Jagody umyj i przełóż do dużego garnka.

Dodaj ksylitol oraz sok z cytryny i smaż dżem na małym palniki, co jakiś czas mieszając.

Dżem smaż przez ok. 45-60 minut.

Gotowy gorący dżem nałóż do wcześniej wyparzonych słoiczków.

Mocno zakręć wieczko i ustaw do góry dnem na ściereczce. Następnie wszystkie słoiczki nakryj drugą ściereczką lub ręcznikiem i pozostaw do wystudzenia.

Konfiturę dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnicy).

Konfitura z jagód w szklanym słoiczku
Konfitura z jagód
Koszt przygotowania dania
50.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
695 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
9

Konfitura z jagód - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Konfiturze z jagód

Jagody są jednym z najlepszych owoców do przygotowywania przetworów na zimę. Dżemy i konfitury z jagód leśnych uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

W lipcu zaczynają się pojawiać jagody w lasach, jednak sezon na nie jest bardzo krótki. Dlatego, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto zrobić z nich przetwory do słoików. Konfitura z jagód jest to najlepsza propozycja na wykorzystanie tego pysznego owocu. Jest smaczna i bardzo zdrowa, ponieważ jest bez cukru. Konfiturę można wykorzystać zimą do naleśników, gofrów, ciast czy deserów.

Dlaczego warto jeść jagody?

Jagody są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Gdy nie znano jeszcze antybiotyków, owoc ten służył nawet do leczenia tyfusa i gronkowca. Mogą wspominać leczenie dolegliwości takich jak:

- biegunki — ponadto jagody wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. W tym przypadku najlepszy jest sok z czarnych jagód oraz napar z liści jagód. Dzięki obecnym w jagodach garbnikach błona śluzowa żołądka się uszczelnia. Garbniki ponadto neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, neutralizują toksyny oraz spowalniają pracę jelit.

- podwyższony cholesterol — zawartych w jagodach kwas oleinowy redukuje "zły" cholesterol (LDL).

- regulacja poziomu glukozy w krwi — glukokininy obecne w jagodach działają jak insulina.

- szkodliwe bakterie w pęcherzu moczowym — jagody działają podobnie do żurawiny, chroniąc pęcherz moczowy przed stanem zapalnym.

- nowotwory — jagody są bogatym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.

Jagody są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. W dużych ilościach znajdziemy w nich selen, miedź, cynk i mangan oraz witaminy: C, A, B, PP. Zawierają także duże ilości błonnika, dzięki czemu duża ilość cholesterolu jest usuwana z układu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zapobiegając przenikaniu do naczyń krwionośnych.

Jak zrobić konfiturę z jagód?

Podaję sprawdzony przepis na konfiturę z jagód. Jest naprawdę bardzo dobra.

Do garnka przekładamy jagody i dodajemy ksylitol oraz sok z cytryny. Następnie po prostu smażymy dżem. Zazwyczaj trwa to ok. 45 minut, ale zależy od tego, jak gęstą konfiturę chcemy uzyskać.

Gotowy dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy dnem do góry na ściereczce. Następnie słoiczki nakrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze Konfitury z jagód

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kalorie)
87.00 kcal
696.00 kcal
Białko
0.61 g
4.86 g

Węglowodany w konfiturze z jagód

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany
28.04 g
224.30 g
Węglowodany przyswajalne
26.09 g
208.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.95 g
15.56 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz
0.27 g
2.19 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.89 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
1.30 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.33 g
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.97 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na konfitury z jagód

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A
2.42 µg (mcg)
19.35 µg (mcg)
Witamina C
9.07 mg
72.57 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
25.84 µg (mcg)
206.71 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na konfitury z jagód

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód
0.84 mg
6.71 mg
Wapń
5.03 mg
40.26 mg
Żelazo
0.23 mg
1.83 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Konfitury z jagód 9
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Konfiturze z jagód

Lista alergenów dla Konfitury z jagód przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na Konfitury z jagód

Cena przygotowania Konfitury z jagód

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
1000 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 1000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Sok z cytryny
40 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na konfitury z jagód
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób