Konfitura z jagód

Opublikowano: 17.11.2022 r., 12:52 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Konfitura z jagód w szklanym słoiczku
Konfitura z jagód
Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy deserów. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Lipiec to miesiąc, kiedy w lasach pojawiają się pierwsze jagody. Niestety sezon na jagody jest krótki, dlatego aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, przygotowałam konfiturę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 60 min
695 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
9
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 16 porcji
  • Jagody (1000 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
  • Sok z cytryny 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z jagód krok po kroku

Jagody umyj i przełóż do dużego garnka.

Dodaj ksylitol oraz sok z cytryny i smaż dżem na małym palniki, co jakiś czas mieszając.

Dżem smaż przez ok. 45-60 minut.

Gotowy gorący dżem nałóż do wcześniej wyparzonych słoiczków.

Mocno zakręć wieczko i ustaw do góry dnem na ściereczce. Następnie wszystkie słoiczki nakryj drugą ściereczką lub ręcznikiem i pozostaw do wystudzenia.

Konfiturę dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnicy).

Jak oceniasz przepis na konfiturę z jagód
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat konfitury z jagód

Jagody są jednym z najlepszych owoców do przygotowywania przetworów na zimę. Dżemy i konfitury z jagód leśnych uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

W lipcu zaczynają się pojawiać jagody w lasach, jednak sezon na nie jest bardzo krótki. Dlatego, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto zrobić z nich przetwory do słoików. Konfitura z jagód jest to najlepsza propozycja na wykorzystanie tego pysznego owocu. Jest smaczna i bardzo zdrowa, ponieważ jest bez cukru. Konfiturę można wykorzystać zimą do naleśników, gofrów, ciast czy deserów.

Dlaczego warto jeść jagody?

Jagody są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Gdy nie znano jeszcze antybiotyków, owoc ten służył nawet do leczenia tyfusa i gronkowca. Mogą wspominać leczenie dolegliwości takich jak:

- biegunki — ponadto jagody wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. W tym przypadku najlepszy jest sok z czarnych jagód oraz napar z liści jagód. Dzięki obecnym w jagodach garbnikach błona śluzowa żołądka się uszczelnia. Garbniki ponadto neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, neutralizują toksyny oraz spowalniają pracę jelit.

- podwyższony cholesterol — zawartych w jagodach kwas oleinowy redukuje "zły" cholesterol (LDL).

- regulacja poziomu glukozy w krwi — glukokininy obecne w jagodach działają jak insulina.

- szkodliwe bakterie w pęcherzu moczowym — jagody działają podobnie do żurawiny, chroniąc pęcherz moczowy przed stanem zapalnym.

- nowotwory — jagody są bogatym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.

Jagody są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. W dużych ilościach znajdziemy w nich selen, miedź, cynk i mangan oraz witaminy: C, A, B, PP. Zawierają także duże ilości błonnika, dzięki czemu duża ilość cholesterolu jest usuwana z układu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zapobiegając przenikaniu do naczyń krwionośnych.

Jak zrobić konfiturę z jagód?

Podaję sprawdzony przepis na konfiturę z jagód. Jest naprawdę bardzo dobra.

Do garnka przekładamy jagody i dodajemy ksylitol oraz sok z cytryny. Następnie po prostu smażymy dżem. Zazwyczaj trwa to ok. 45 minut, ale zależy od tego, jak gęstą konfiturę chcemy uzyskać.

Gotowy dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy dnem do góry na ściereczce. Następnie słoiczki nakrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.

Alergeny w konfiturze z jagód

Lista alergenów dla Konfitury z jagód przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z jagód

Wartości odżywcze konfitury z jagód

na 100g gotowej potrawy

Zdrowa konfitura jagodowa bez cukru, idealna dla diabetyków

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
87.00
696.00
Białko (g)
0.61
4.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
28.04
224.30
Węglowodany przyswajalne (g)
26.09
208.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
15.56
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
0.27
2.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
1.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.97
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
2.42
19.35
Witamina C (mg)
9.07
72.57
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
25.84
206.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
0.84
6.71
Wapń (mg)
5.03
40.26
Żelazo (mg)
0.23
1.83
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z jagód 9
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z jagód

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
1000 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 1000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Sok z cytryny
40 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
64.00