Konfitura z gruszki
- Gruszka (1000 g)
- Cukier (500 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na konfiturę z gruszki krok po kroku
Umieść gruszki w misce z gorącą wodą na kilka minut. Obierz gruszki ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w małe kawałki.
Umieść pokrojone gruszki w dużym garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny.
Na średnim ogniu, gotuj gruszki, aż cukier się rozpuści.
Gdy powstanie mus zmniejsz ogień i gotuj konfiturę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
Gdy konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję przestań ogrzewać.
Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików i zostaw do wystygnięcia, odwrócone do góry dnem słoiki.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z gruszki
Konfitura z gruszki to pyszny i aromatyczny przysmak, który świetnie sprawdza się jako dodatek do tostów, naleśników, czy też jako słodki element w różnego rodzaju deserach. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na konfiturę z gruszki i przekonaj się, jaka jest smaczna,
Domowa konfitura jest zdecydowanie lepsza w smaku niż ta kupna, dodatkowo wiesz jakie składniki znajdują się w środku i ile cukru zawiera produkt.
Mój prosty przepis powstaje z takich składników jak: owoce, cukier i odrobina soku z cytryny.
Zatem, jak zrobić konfiturę gruszkową?
Umieść gruszki w misce z gorącą wodą na kilka minut.
Obierz gruszki ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w małe kawałki. Umieść pokrojone gruszki w dużym garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu, gotuj gruszki, aż cukier się rozpuści. Gdy powstanie mus zmniejsz ogień i gotuj konfiturę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Gdy konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję przestań ogrzewać. Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików i zostaw do wystygnięcia, odwrócone do góry dnem słoiki. Moja smaczna konfitura jest dobra do spożycia. Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis.
To pyszne i uniwersalne danie, które można podawać na wiele sposobów – jako dodatek do śniadania, podwieczorku czy kolacji, lub jako składnik różnych wypieków i deserów. Smak konfitury z gruszek z pewnością ucieszy Twoje kubki smakowe i dodatnio wpłynie na nastrój przez cały dzień. Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, że jest najlepsza.
Alergeny w konfiturze z gruszki
Lista alergenów dla konfitury z gruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z gruszki
Wartości odżywcze konfitury z gruszki
W podobny sposób możesz przygotować konfiturę z dowolnych owoców.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.