Konfitura z gruszki

Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa konfitura z gruszek
Konfitura z gruszki
Domowe przetwory to najlepszy pomysł na zimę. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na domową konfiturę z gruszki.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
323 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka (1000 g)
  • Cukier (500 g)
  • Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z gruszki krok po kroku

Umieść gruszki w misce z gorącą wodą na kilka minut. Obierz gruszki ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w małe kawałki.

Umieść pokrojone gruszki w dużym garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny.

Na średnim ogniu, gotuj gruszki, aż cukier się rozpuści.

Gdy powstanie mus zmniejsz ogień i gotuj konfiturę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.

Gdy konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję przestań ogrzewać.

Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików i zostaw do wystygnięcia, odwrócone do góry dnem słoiki.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z gruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat konfitury z gruszki

Konfitura z gruszki to pyszny i aromatyczny przysmak, który świetnie sprawdza się jako dodatek do tostów, naleśników, czy też jako słodki element w różnego rodzaju deserach. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na konfiturę z gruszki i przekonaj się, jaka jest smaczna,

Domowa konfitura jest zdecydowanie lepsza w smaku niż ta kupna, dodatkowo wiesz jakie składniki znajdują się w środku i ile cukru zawiera produkt.

Mój prosty przepis powstaje z takich składników jak: owoce, cukier i odrobina soku z cytryny.

Zatem, jak zrobić konfiturę gruszkową?

Umieść gruszki w misce z gorącą wodą na kilka minut.

Obierz gruszki ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w małe kawałki. Umieść pokrojone gruszki w dużym garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu, gotuj gruszki, aż cukier się rozpuści. Gdy powstanie mus zmniejsz ogień i gotuj konfiturę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Gdy konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję przestań ogrzewać. Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików i zostaw do wystygnięcia, odwrócone do góry dnem słoiki. Moja smaczna konfitura jest dobra do spożycia. Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis.

To pyszne i uniwersalne danie, które można podawać na wiele sposobów – jako dodatek do śniadania, podwieczorku czy kolacji, lub jako składnik różnych wypieków i deserów. Smak konfitury z gruszek z pewnością ucieszy Twoje kubki smakowe i dodatnio wpłynie na nastrój przez cały dzień. Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, że jest najlepsza.

Alergeny w konfiturze z gruszki

Lista alergenów dla konfitury z gruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z gruszki

Wartości odżywcze konfitury z gruszki

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować konfiturę z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
161.90
323.81
Białko (g)
0.27
0.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
42.24
84.47
Węglowodany przyswajalne (g)
40.15
80.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
4.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.23
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.68
1.35
Witamina B6 (mg)
0.02
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.48
8.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.11
0.21
Foliany (µg (mcg))
4.87
9.74
Beta karoten (µg (mcg))
9.13
18.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.03
2.06
Potas (mg)
79.94
159.87
Wapń (mg)
6.97
13.94
Fosfor (mg)
8.26
16.52
Magnez (mg)
4.77
9.55
Żelazo (mg)
0.13
0.27
Cynk (mg)
0.07
0.14
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z gruszki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z gruszki

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
1000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cytryna
50 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
11.00