Konfitura z gruszek

Opublikowano: 28.10.2021 r., 14:41 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa konfitura z gruszek
Konfitura z gruszek
Gruszki idealnie nadają do domowych przetworów, z których powstaje pyszna konfitura. Można ją wykorzystać do deserów, ale również jako dodatek do aromatycznej herbaty.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pasteryzacja 45 min
325 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Gruszka (2000 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (175 g)
  • Cytryna - 1 cytryna (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 400 g

Przepis na konfiturę z gruszek krok po kroku

Obierz gruszkę, przekrój na ósemki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę.

Gotową gruszkę włóż do garna i skrop sokiem z cytryny oraz wklej wodę (2,5 szklanki).

Gotuj około 20 minut i dodaj cukier. Gotuj dalej, aż do odparowania całej wody.

Gorącą konfiturę przełóż do słoików i pasteryzuj w gotującej się wodzie około 25 minut.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z gruszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat konfitury z gruszek

Pyszna konfitura z gruszek to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu owoce przechowywane w słoikach na zimę. Przetwory są bardzo aromatyczne, a gruszki w formie konfitury idealnie sprawdzą się jako dodatek na długie zimowe wieczory lub dodatki do deserów. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach konfitury będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić konfiturę z gruszek? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać gruszki, przekroić je na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zalewamy je wodą (2,5 szklanki) z dodatkiem soku z cytryny. Zapobiega to ich ściemnieniu. Gotuj około 20 minut i następnie dodaj cukier. Żeby konfitura była dobra gotuj ją tak długo, aż cała woda odparuje z garnka. Jeszcze ciepłą przełóż do słoików, i pasteryzuj około 25 minut w gotującej się wodzie.

Przepis na dobrą konfiturę z gruszek jest bardzo łatwy. Składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentacje, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.

Smaczna i łatwa w przygotowaniu konfitura idealnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników lub gofrów czy rozgrzewającej zimowej herbaty, a dodatkowo każdy będzie zachwycony ich smakiem. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi jej przygotowanie.

Alergeny w konfiturze z gruszek

Lista alergenów dla konfitury z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z gruszek

Wartości odżywcze konfitury z gruszek

na 100g gotowej potrawy

Konfitura z gruszek jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę, pod warunkiem, że cukier zamienisz na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
81.46
325.84
Białko (g)
0.36
1.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
21.54
86.17
Węglowodany przyswajalne (g)
18.69
74.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.85
11.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.62
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
0.92
3.69
Witamina B6 (mg)
0.03
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.69
22.78
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Niacyna (mg)
0.15
0.58
Foliany (µg (mcg))
6.60
26.39
Beta karoten (µg (mcg))
12.52
50.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
1.04
4.14
Potas (mg)
107.93
431.73
Wapń (mg)
8.98
35.93
Fosfor (mg)
11.21
44.84
Magnez (mg)
6.49
25.97
Żelazo (mg)
0.17
0.66
Cynk (mg)
0.09
0.37
Miedź (mg)
0.07
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z gruszek 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z gruszek

Koszt składników
18.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
2000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
13.33
Za 2000 g
Cukier
175 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 175 g
Cytryna
80 g
1 cytryna
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Koszt składników
18.20