Konfitura z derenia

Opublikowano: 23.07.2022 r., 21:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
konfitura z derenia
Konfitura z derenia
Owoce z derenia to niewielkie, czerwone owoce, z których w szybki i prosty sposób przygotujesz domowe przetwory. Poznaj mój przepis na konfiturę z derenia.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
504 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Owoc derenia (1000 g)
  • Cukier 2 szklanki (500 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z derenia krok po kroku

Owoce dokładnie umyj i oczyść.

Przełóż owoce do garnka, wsyp cukier i wlej 1/2 szklanki wody.

Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia owoców.

Na końcu dodaj sok z cytryny i przełóż konfiturę do szklanych słoików.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z derenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat konfitury z derenia

Konfitura to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, jak dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na konfiturę z derenia, który przygotujesz błyskawicznie. Konfitura to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory do słoików na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Owoce z derenia są czerwone i niewielkie, o podłużnym kształcie i twardej skórce. Ich smak jest cierpki, podobny do żurawiny lub kwaśnej wiśni.

Owoce z derenia są bogate w witaminy C i A, witaminy z grupy B, potasu, fosforu zawierają wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Owoce te zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że owoce te mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić konfiturę z derenia, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika konfitury na jeden raz. Tradycyjna konfitura nie dosyć, że jest smaczna, to mamy pewność, że jest ona wolna od barwników i konserwantów. Dlatego będzie dobra jako naturalny dodatek do np. naleśników.

Jak powstaje domowa konfitura z derenia, która jest pyszna, krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek.

Alergeny w konfiturze z derenia

Lista alergenów dla konfitury z derenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z derenia

Wartości odżywcze konfitury z derenia

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować konfiturę z dowolny owoców.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany przyswajalne (g)
32.68
130.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z derenia 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z derenia

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc derenia
1000 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
80.00
Za 1000 g
Cukier
500 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
84.50