Konfitura z czarnej porzeczki
- Czarna porzeczka (3000 g)
- Cukier - 5 szklanek (1000 g)
Przepis na konfitura z czarnej porzeczki krok po kroku
Umyj dokładnie porzeczki i oczyść je z szypułek.
Umieść w garnku, wsyp cukier i dodaj startą skórkę z cytryny.
Owoce gotuj około 3 godziny na bardzo wolnym ogniu.
Po tym czasie dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i ustaw słoiki w garnku.
Do garnka ze słoikami wlej wodę do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Następnie wyjmij i postaw na zakrętkach.
Ostudzone słoiki przechowuj nakrętką do góry w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki to świetny pomysł na konfiturę domową do słoików. Kwaśna konfitura doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Przepis na konfiturę z czarnej porzeczki jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Do zrobienia domowej konfitury potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czarna porzeczka, cukier, skórka z cytryny. Dżem możesz przygotować także bez dodatku cukru. Zamiast tego dodaj do niego ksylitol lub słodzik zwany erytrytolem.
Jak zrobić konfiturę z czarnej porzeczki? Na początek umyj dokładnie porzeczki, oczyść je z szypułek. Umieść w garnku, wsyp cukier i dodaj startą skórkę z cytryny. Gotuj około 3 godziny na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i ustaw słoiki w garnku. Wlej wody do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Wyjmij i postaw na zakrętkach. Konfiturę możesz przechowywać przez długi czas w chłodnym i ciemnym miejscu.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Skórka z cytryny dodaje konfiturze wspaniałego orzeźwiającego aromatu. Cytryna jest ponadto dobrym źródłem witaminy C, będącej bardzo silnym naturalnym utleniaczem.
Podsumowując domowa konfitura na zimę to świetny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Przetwory z czarnej porzeczki mają lekko kwaśny smak. To ile cukru dodasz wpłynie na gęstość wyrobu. Dżem możesz przygotować także z mrożonych owoców.
Alergeny w konfiturze z czarnej porzeczki
Lista alergenów dla konfitury z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfitura z czarnej porzeczki
Wartości odżywcze konfitury z czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki to zdrowsza wersja gotowych konfitur. Nie zawiera konserwantów. Ma dużo wyższą zawartość owoców i zawiera mniej cukru. Możesz go także przygotować z dodatkiem ksylitolu.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.