Konfitura z czarnej porzeczki

Opublikowano: 20.10.2021 r., 11:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczek z konfiturą i porzeczkami.
Konfitura z czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki to świetna propozycja na domową konfiturę na zimę. Lekko kwaśna porzeczka doskonale podkreśla smak słodkich ciast, do których jest dodatkiem.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 180 min
553 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Czarna porzeczka (3000 g)
  • Cukier - 5 szklanek (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na konfitura z czarnej porzeczki krok po kroku

Umyj dokładnie porzeczki i oczyść je z szypułek.

Umieść w garnku, wsyp cukier i dodaj startą skórkę z cytryny.

Owoce gotuj około 3 godziny na bardzo wolnym ogniu.

Po tym czasie dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i ustaw słoiki w garnku.

Do garnka ze słoikami wlej wodę do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.

Następnie wyjmij i postaw na zakrętkach.

Ostudzone słoiki przechowuj nakrętką do góry w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na konfitura z czarnej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat konfitury z czarnej porzeczki

Konfitura z czarnej porzeczki to świetny pomysł na konfiturę domową do słoików. Kwaśna konfitura doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Przepis na konfiturę z czarnej porzeczki jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Do zrobienia domowej konfitury potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czarna porzeczka, cukier, skórka z cytryny. Dżem możesz przygotować także bez dodatku cukru. Zamiast tego dodaj do niego ksylitol lub słodzik zwany erytrytolem.

Jak zrobić konfiturę z czarnej porzeczki? Na początek umyj dokładnie porzeczki, oczyść je z szypułek. Umieść w garnku, wsyp cukier i dodaj startą skórkę z cytryny. Gotuj około 3 godziny na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć dokładnie i ustaw słoiki w garnku. Wlej wody do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Wyjmij i postaw na zakrętkach. Konfiturę możesz przechowywać przez długi czas w chłodnym i ciemnym miejscu.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Skórka z cytryny dodaje konfiturze wspaniałego orzeźwiającego aromatu. Cytryna jest ponadto dobrym źródłem witaminy C, będącej bardzo silnym naturalnym utleniaczem.

Podsumowując domowa konfitura na zimę to świetny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Przetwory z czarnej porzeczki mają lekko kwaśny smak. To ile cukru dodasz wpłynie na gęstość wyrobu. Dżem możesz przygotować także z mrożonych owoców.

Alergeny w konfiturze z czarnej porzeczki

Lista alergenów dla konfitury z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfitura z czarnej porzeczki

Wartości odżywcze konfitury z czarnej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Konfitura z czarnej porzeczki to zdrowsza wersja gotowych konfitur. Nie zawiera konserwantów. Ma dużo wyższą zawartość owoców i zawiera mniej cukru. Możesz go także przygotować z dodatkiem ksylitolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
138.25
553.00
Białko (g)
1.05
4.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
35.25
141.00
Węglowodany przyswajalne (g)
32.02
128.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.22
12.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.36
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
1.50
6.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
30.75
123.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.30
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Ryboflawina (mg)
0.04
0.17
Niacyna (mg)
0.08
0.30
Foliany (µg (mcg))
6.00
24.00
Beta karoten (µg (mcg))
18.75
75.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
1.00
4.00
Potas (mg)
206.75
827.00
Wapń (mg)
25.00
100.00
Fosfor (mg)
33.00
132.00
Magnez (mg)
9.75
39.00
Żelazo (mg)
0.76
3.05
Cynk (mg)
0.18
0.70
Miedź (mg)
0.09
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z czarnej porzeczki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z czarnej porzeczki

Koszt składników
194.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
3000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 24
192.00
Za 3000 g
Cukier
1000 g
5 szklanek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
194.50