Konfitura z cebuli
Opublikowano: 08.08.2023 r.
Konfitura z cebuli jest smaczną i niezwykle ciekawą opcją na szybki i prosty dodatek do dań. Ma wspaniały smak i ciekawą strukturę. Zrobisz ją w kilka chwil.
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula - 500 g
- Cukier - 40 g
- Wino czerwone wytrawne - 100 g
- Miód - 30 g
- Ocet balsamiczny - 20 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wsyp cukier do rondla i podgrzej, aż się stopi. Na karmel wrzuć cebulę, posól.
- Smaż, mieszając, żeby puściła sok. Wlej wino, duś na malutkim ogniu, aż cebula trochę zmięknie. Dodaj ocet balsamiczny, miód, pieprz.
- Smaż dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować. Nie podgrzewaj zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.
- Konfiturę podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno.
- Możesz też przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.