Konfitura z cebuli

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Konfitura z cebuli podana w słoiczku z dodatkiem chleba.
Konfitura z cebuli
Konfitura z cebuli jest smaczną i niezwykle ciekawą opcją na szybki i prosty dodatek do dań. Ma wspaniały smak i ciekawą strukturę. Zrobisz ją w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
102 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula (500 g)
  • Cukier (40 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 g)
  • Miód (30 g)
  • Ocet balsamiczny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na konfiturę z cebuli krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wsyp cukier do rondla i podgrzej, aż się stopi. Na karmel wrzuć cebulę, posól.

Smaż, mieszając, żeby puściła sok. Wlej wino, duś na malutkim ogniu, aż cebula trochę zmięknie. Dodaj ocet balsamiczny, miód, pieprz.

Smaż dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować. Nie podgrzewaj zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.

Konfiturę podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Możesz też przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat konfitury z cebuli

Konfitura z cebuli jest smaczną i niezwykle ciekawą opcją na szybki i prosty dodatek do dań. Ma wspaniały smak i ciekawą strukturę. Zrobisz ją w kilka chwil.

Przepis na konfiturę z cebuli jest banalnie prosty. Na pewno wie to każdy, kto choć raz jej spróbował. Wiele osób boi się spróbować ją przygotować ze względu na duży lęk przed całym procesem. Nie ma jednak takiej potrzeby. I choć pyszna konfitura z cebuli jest dostępna w sklepie, to jednak najlepsza jest ta przygotowana samodzielnie. Najczęściej robi się ją z cebuli czerwonej, jednak można użyć dowolnej. Konfiturę można dodawać do sałatek, czy burgerów. Sprawdzi się również jako dodatek do kotletów, położony na wierzchu. Można jej użyć także jako alternatywy sosu na przykład do pierogów. Jest tak smaczna, a przy okazji łączy się z wieloma różnymi produktami. Sprawdza się doskonale z wołowiną, ale też z drobiem. Ze względu na swój smak będzie dobrą przeciwwagą dla mdłych warzyw

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z cebuli, by była smaczna i dobra nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego idealny dodatek, który świetnie sprawdzi się do kanapek, czy sałatek. Cebula to warzywo niezwykle popularne w Polskiej kuchni. Zarówno w formie surowej, jak i tej po obróbce. To również cenne źródło prozdrowotnych związków. Cebula zawiera związki siarki, które mają głównie działanie bakteriobójcze, to właśnie dzięki nim znana jest ze swoich antybiotycznych właściwości. Inną taką substancją jest kwercetyna, która podejrzewana jest o działanie antyalergiczne. Obniża również ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Poza tym cebula jest też dobrym źródłem wielu antyoksydantów, dzięki czemu walczy z wolnymi rodnikami i minimalizuje stan zapalny w organizmie. Ze względu na dużą liczbę substancji, a także różnych właściwości zdrowotnych bardzo często polecana jest w czasie przeziębień, a także innych infekcji. Konfitura z cebuli jest świetnym sposobem na włączenie do swojej diety tego warzywa w ciekawej formie.

Alergeny w konfiturze z cebuli

Lista alergenów dla konfitury z cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze konfitury z cebuli

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
89.10
102.47
Białko (g)
0.85
0.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
18.31
21.06
Węglowodany przyswajalne (g)
17.07
19.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
1.43
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.38
6.19
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.86
15.93
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.72
0.83
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
5.10
5.87
Potas (mg)
124.75
143.47
Wapń (mg)
18.93
21.77
Fosfor (mg)
23.04
26.50
Magnez (mg)
8.99
10.33
Żelazo (mg)
0.23
0.26
Cynk (mg)
0.15
0.17
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z cebuli 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z cebuli

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Wino czerwone wytrawne
100 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Ocet balsamiczny
20 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Koszt składników
47.50