Konfitura z cebuli
- Cebula (500 g)
- Cukier (40 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 g)
- Miód (30 g)
- Ocet balsamiczny (20 ml)
Przepis na konfiturę z cebuli krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wsyp cukier do rondla i podgrzej, aż się stopi. Na karmel wrzuć cebulę, posól.
Smaż, mieszając, żeby puściła sok. Wlej wino, duś na malutkim ogniu, aż cebula trochę zmięknie. Dodaj ocet balsamiczny, miód, pieprz.
Smaż dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować. Nie podgrzewaj zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.
Konfiturę podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Możesz też przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować.
Więcej informacji na temat konfitury z cebuli
Konfitura z cebuli jest smaczną i niezwykle ciekawą opcją na szybki i prosty dodatek do dań. Ma wspaniały smak i ciekawą strukturę. Zrobisz ją w kilka chwil.
Przepis na konfiturę z cebuli jest banalnie prosty. Na pewno wie to każdy, kto choć raz jej spróbował. Wiele osób boi się spróbować ją przygotować ze względu na duży lęk przed całym procesem. Nie ma jednak takiej potrzeby. I choć pyszna konfitura z cebuli jest dostępna w sklepie, to jednak najlepsza jest ta przygotowana samodzielnie. Najczęściej robi się ją z cebuli czerwonej, jednak można użyć dowolnej. Konfiturę można dodawać do sałatek, czy burgerów. Sprawdzi się również jako dodatek do kotletów, położony na wierzchu. Można jej użyć także jako alternatywy sosu na przykład do pierogów. Jest tak smaczna, a przy okazji łączy się z wieloma różnymi produktami. Sprawdza się doskonale z wołowiną, ale też z drobiem. Ze względu na swój smak będzie dobrą przeciwwagą dla mdłych warzyw
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z cebuli, by była smaczna i dobra nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego idealny dodatek, który świetnie sprawdzi się do kanapek, czy sałatek. Cebula to warzywo niezwykle popularne w Polskiej kuchni. Zarówno w formie surowej, jak i tej po obróbce. To również cenne źródło prozdrowotnych związków. Cebula zawiera związki siarki, które mają głównie działanie bakteriobójcze, to właśnie dzięki nim znana jest ze swoich antybiotycznych właściwości. Inną taką substancją jest kwercetyna, która podejrzewana jest o działanie antyalergiczne. Obniża również ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Poza tym cebula jest też dobrym źródłem wielu antyoksydantów, dzięki czemu walczy z wolnymi rodnikami i minimalizuje stan zapalny w organizmie. Ze względu na dużą liczbę substancji, a także różnych właściwości zdrowotnych bardzo często polecana jest w czasie przeziębień, a także innych infekcji. Konfitura z cebuli jest świetnym sposobem na włączenie do swojej diety tego warzywa w ciekawej formie.
Alergeny w konfiturze z cebuli
Lista alergenów dla konfitury z cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze konfitury z cebuli
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.