Konfitura wiśniowa bez cukru
- Wiśnie (2000 g)
- Erytrytol (210 g)
Przepis na konfiturę wiśniową bez cukru krok po kroku
Umyte wiśnie wydryluj.
Wiśnie włóż do garnka i dodaj połowę porcji erytrytolu.
Zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie wsyp drugą połowę erytrytolu i dalej duś i mieszaj co jakiś czas przez godzinę.
Na końcu dodaj 18 ml soku z cytryny i zamieszaj.
Gorącą konfiturę przełóż do słoików, zakręć.
Pasteryzuj słoiki przez 20 minut w gorącej wodzie.
Wyjmij gorące słoiki, ustaw do góry dnem i poczekaj aż ostygną. Sprawdź wieczka. Jeśli się nie zassały, dokręć je i powtórz pasteryzację.
Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury wiśniowej bez cukru
Konfitura wiśniowa bez cukru? To super pomysł na dodatek do potraw w zdrowszej, mniej kalorycznej i równie smacznej wersji. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis. Przepis na konfiturę wiśniową bez białego cukru robi się długo, ale jest to warte poświęconego czasu. Domowa konfitura może być zrobiona na zimę i przechowywana w słoikach. Jeżeli nie jesz cukru, jesteś na diecie albo masz problemy z odpowiednim poziomem glukozy i insuliny, zobacz, jak zrobić konfiturę wiśniową bez cukru. To będzie sprawdzony przepis, który zagości na stałe w Twoich przetworach na zimę.
Domowa konfitura wiśniowa bez cukru to idealny pomysł na pyszny dodatek do słodkich dań. Jest najlepsza, ponieważ nie trzeba dodawać do niej substancji zagęszczających. Przepis na konfiturę wiśniową bez cukru stołowego zawiera wiśnie, erytrytol oraz sok z cytryny. Ta smaczna konfitura potrzebuje około 90 minut gotowania. Jest to długi czas, ale dzięki temu konsystencja konfitury jest najlepsza.
Przetwory są dobre, by zachować trwałość owoców i warzyw. Konfitura wiśniowa bez cukru może być użyta do różnych deserów w każdej chwili. Znakomicie smakuje w zimie w rozgrzewającej owsiance. Konfitura jest pyszna z naleśnikami i placuszkami. Wykorzystanie tego sprawdzonego przepisu do wszelkiego rodzaju ciast i deserów jest znakomitym pomysłem.
Zrobienie tej domowej konfitury jest najlepszym pomysłem na owocowy dodatek, który można wykorzystać, będąc na diecie redukcyjnej. Konfitura ta jest smaczna i niskokaloryczna. Dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny, ta pyszna propozycja sprawdzi się u osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Konfitura bez cukru jest dobra, gdy nie chcesz używać w swoim jadłospisie cukru stołowego. Takie przetwory na zimę do słoików są zdecydowanie lepsze niż produkty, które można kupić w sklepie – same proste składniki, bez zbędnych dodatków.
By zrobić konfiturę wiśniową bez cukru, trzeba wydrylować umyte owoce. Następnie należy je gotować 30 minut z częścią erytrytolu. Po tym czasie dodaje się resztę erytrytolu i gotuje dalej przez godzinę. Na końcu konfitura wiśniowa ma być wymieszana z sokiem z cytryny. Konfitura jest dobra, jak jest gęsta i ma odpowiednią dla Ciebie konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do słoików, zamknij je i pasteryzuj. Po pasteryzacji wyjmij słoiki z wody i ułóż wieczkiem do dołu – niech ostygnie.
*W przepisie na konfiturę wiśniową owoce można podzielić na połówki lub zostawić w całości. Konfitura długo się gotuje, więc owoce się rozpadną. Będą w niej mniejsze lub większe kawałki.
Alergeny w konfiturze wiśniowej bez cukru
Lista alergenów dla konfitury wiśniowej bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę wiśniową bez cukru
Wartości odżywcze konfitury wiśniowej bez cukru
Ta konfitura jest dobrym wyjściem dla osób, które unikają cukru. Zaleca się ją także osobom, które mają insulinooporność oraz cukrzycę, ponieważ konfitura ma niski indeks glikemiczny. To dobry pomysł w diecie redukcyjnej (niskokaloryczne).
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.