Kompot z wiśni z pestkami

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka kompotu z wiśni
Kompot z wiśni z pestkami
Kompot z wiśni z pestkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Jeśli chcesz bardziej słodki kompot, wykorzystaj mocno dojrzałe owoce. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
172 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Wiśnie (500 g)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, dzbanek

Przepis na kompot z wiśni z pestkami krok po kroku

Wiśnie umyj i odsącz na sicie.

Do garnka wlej 8 szklanek wody, zagotuj ją i zmniejsz moc palnika na minimalną.

Do wrzącej wody dodaj wiśnie z pestkami oraz cukier i dokładnie wymieszaj.

Kompot gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Po tym czasie garnek zdejmij z palnika, kompot pozostaw do przestudzenia i przelej go do dzbanków.

Gotowy kompot podawaj jako dodatek do obiadu.

Jak oceniasz przepis na kompot z wiśni z pestkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat kompotu z wiśni z pestkami

Kompot z wiśni z pestkami to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Kompot możesz przygotować również jako przetwory do słoików - dodaj wtedy większą ilość cukru. Sprawdzony przepis na kompot z wiśni z pestkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kompotu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wiśnie, cukier oraz woda. To ile cukru dodać do kompotu zależy od Twoich preferencji smakowych.

A jak zrobić kompot z wiśni z pestkami? Wiśnie umyj i odsącz na sicie. Do garnka wlej 8 szklanek wody, zagotuj ją i mniejsze moc palnika na minimalną. Do wrzącej wody dodaj wiśnie z pestkami oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Kompot gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z palnika, kompot pozostaw do przestudzenia i przelej go do dzbanków. Gotowy kompot podawaj jako dodatek do obiadu.

Wiśnie stanowią główny produkt do przygotowania kompotu. Są one doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których spożywanie odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Wiśnie są doskonałym źródłem przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo wiśnie to doskonałe źródło witaminy C, która spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są łatwe do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować pyszny, domowy kompot ze świeżych wiśni z pestkami. Kompot wiśniowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Warto podać go podczas imprez rodzinnych. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania kompotu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kompocie z wiśni z pestkami

Lista alergenów dla kompotu z wiśni z pestkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z wiśni z pestkami

Wartości odżywcze kompotu z wiśni z pestkami

na 100g gotowej potrawy

Kompot z wiśni z pestkami to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Wiśnie stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć do jadłospisu. Do wykonania kompotu możesz wykorzystać dowolną ilość cukru (im więcej cukru dodasz, tym kompot będzie bardziej kaloryczny).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
68.96
172.41
Białko (g)
0.94
2.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
17.15
42.87
Węglowodany przyswajalne (g)
15.64
39.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
3.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
60.38
150.94
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.43
23.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Niacyna (mg)
0.38
0.94
Foliany (µg (mcg))
7.55
18.87
Beta karoten (µg (mcg))
726.42
1816.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
2.89
7.22
Potas (mg)
163.32
408.30
Wapń (mg)
15.15
37.88
Fosfor (mg)
14.15
35.38
Magnez (mg)
8.49
21.23
Żelazo (mg)
0.30
0.76
Cynk (mg)
0.09
0.24
Miedź (mg)
0.09
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z wiśni z pestkami 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z wiśni z pestkami

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
8.50