Kompot z malin
Przepis na kompot z malin krok po kroku
Maliny dokładnie umyj, przełóż do garnka i zasyp cukrem.
Zalej 1 litrem wody i gotuj ok. 10 minut.
Więcej informacji na temat kompotu z malin
Kompot z malin to pomysł na pyszny, letni, owocowy napój. Oczywiście sprawdzi się nie tylko na lato, ale również zimą, czy jesienią – przygotowując przepis na kompot z malin, możesz przedłużyć sezon na te pyszne, wakacyjne owoce w swojej kuchni. Jak ugotować kompot z malin? To naprawdę bardzo proste, przepis na kompot z malin jest w zasięgu możliwości każdego. Potrzebujesz jedynie świeżych, dojrzałych owoców, cukru oraz wody. Z tych trzech składników powstaje najlepszy kompot, dobry na każdą okazję. Pamiętaj jednak, że jest stosunkowo kaloryczny oraz ma wysoki indeks glikemiczny, przez co ciężko nazwać go produktem prozdrowotnym. Za to wszystko odpowiada spora ilość cukru, którą dodaje się do kompotów. Aby to zmienić, cukier warto zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład ksylitolem – kompot malinowy będzie równie smaczny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym jego kaloryczność i indeks glikemiczny będą zdecydowanie niższe. Maliny to bardzo zdrowe owoce, dostarczają dużych ilości witaminy C, polifenoli i antyoksydantów o działaniu przeciwzapalny. Ze względu na obecność kwasu acetylosalicylowego bywają też nazywane naturalną aspiryną. Zdecydowanie warto więc włączyć je do swojej diety, aby korzystać ze wszystkich prozdrowotnych właściwości. Warto jednak pamiętać, że kompot nie może zastępować całych owoców – wysoka temperatura podczas gotowania powoduje straty wartości odżywczych, dodatkowo napoje są pozbawione błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i odpowiada między innymi za sytość. Dlatego kompoty owocowe nie powinny być podstawą diety ani głównym źródłem płynów, a jedynie okazjonalnym urozmaiceniem. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z malin, ile cukru należy dodać oraz jak długo gotować koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w kompocie z malin
Lista alergenów dla kompotu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z malin
Wartości odżywcze kompotu z malin
Zamiast cukru najlepiej wykorzystać jego zamiennik o niższej kaloryczności i indeksie glikemicznym, np. ksylitol.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.