Kompot z malin

Opublikowano: 07.11.2022 r., 14:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży kompot z soczystych malin
Kompot z malin
Poznaj przepis na przepyszny, orzeźwiający kompot z malin.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
268 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Maliny (500 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na kompot z malin krok po kroku

Maliny dokładnie umyj, przełóż do garnka i zasyp cukrem.

Zalej 1 litrem wody i gotuj ok. 10 minut.

Jak oceniasz przepis na kompot z malin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat kompotu z malin

Kompot z malin to pomysł na pyszny, letni, owocowy napój. Oczywiście sprawdzi się nie tylko na lato, ale również zimą, czy jesienią – przygotowując przepis na kompot z malin, możesz przedłużyć sezon na te pyszne, wakacyjne owoce w swojej kuchni. Jak ugotować kompot z malin? To naprawdę bardzo proste, przepis na kompot z malin jest w zasięgu możliwości każdego. Potrzebujesz jedynie świeżych, dojrzałych owoców, cukru oraz wody. Z tych trzech składników powstaje najlepszy kompot, dobry na każdą okazję. Pamiętaj jednak, że jest stosunkowo kaloryczny oraz ma wysoki indeks glikemiczny, przez co ciężko nazwać go produktem prozdrowotnym. Za to wszystko odpowiada spora ilość cukru, którą dodaje się do kompotów. Aby to zmienić, cukier warto zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład ksylitolem – kompot malinowy będzie równie smaczny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym jego kaloryczność i indeks glikemiczny będą zdecydowanie niższe. Maliny to bardzo zdrowe owoce, dostarczają dużych ilości witaminy C, polifenoli i antyoksydantów o działaniu przeciwzapalny. Ze względu na obecność kwasu acetylosalicylowego bywają też nazywane naturalną aspiryną. Zdecydowanie warto więc włączyć je do swojej diety, aby korzystać ze wszystkich prozdrowotnych właściwości. Warto jednak pamiętać, że kompot nie może zastępować całych owoców – wysoka temperatura podczas gotowania powoduje straty wartości odżywczych, dodatkowo napoje są pozbawione błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i odpowiada między innymi za sytość. Dlatego kompoty owocowe nie powinny być podstawą diety ani głównym źródłem płynów, a jedynie okazjonalnym urozmaiceniem. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z malin, ile cukru należy dodać oraz jak długo gotować koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w kompocie z malin

Lista alergenów dla kompotu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z malin

Wartości odżywcze kompotu z malin

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru najlepiej wykorzystać jego zamiennik o niższej kaloryczności i indeksie glikemicznym, np. ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
107.50
268.75
Białko (g)
1.00
2.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
26.52
66.29
Węglowodany przyswajalne (g)
21.10
52.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.42
13.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.60
1.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.57
Tłuszcze nienasycone (g)
0.37
0.92
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
4.17
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
21.83
54.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.50
1.25
Foliany (µg (mcg))
17.50
43.75
Beta karoten (µg (mcg))
10.00
25.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
126.17
315.42
Wapń (mg)
21.00
52.50
Fosfor (mg)
24.17
60.42
Magnez (mg)
18.33
45.83
Żelazo (mg)
0.58
1.46
Cynk (mg)
0.35
0.88
Miedź (mg)
0.08
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z malin 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z malin

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
34.50