Kompot z jabłek na zimę

Opublikowano: 30.08.2023 r., 1:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy kompot jabłkowy na zimę
Kompot z jabłek na zimę
Nie ma nic lepszego niż domowy kompot z jabłek na zimę. Przygotujesz go z dowolnego rodzaju jabłek dosłownie w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
246 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Jabłko - 1/2 kg (500 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (3 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kompot z jabłek na zimę krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1,5 litra wody.

Umyj jabłka, obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki.

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.

Następnie dodaj odrobinę cynamonu.

Do garnka wrzuć pokrojone jabłka.

Zmniejsz ogień, gotuj całość przez około 15-20 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozpadają się.

Ponownie zagotuj i przelej kompot do słoików. Słoiki pasteryzuj przez 20 minut.

Pamiętaj, że słoiki muszą być wcześniej wyparzone.

Jak oceniasz przepis na kompot z jabłek na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat kompotu z jabłek na zimę

Kompot z jabłek na zimę do słoików to prosty pomysł na napój znany już od dawna.

Unoszący się zapach przygotowywanych owoców zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Aromatyczny, domowy napój na bazie polskich jabłek umili Ci czas przy rodzinnym stole.

Zatem, jak zrobić kompot z jabłek na zimę?

Będziesz potrzebować tylko kilku tanich składników, takich jak: jabłka, woda, cukier, cynamon opcjonalnie odrobina goździków.

Umyj jabłka, obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj odrobinę cynamonu. Do garnka wrzuć pokrojone jabłka. Zmniejsz ogień, gotuj całość przez około 15-20 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozpadają się.

Ponownie zagotuj i przelej kompot do słoików. Słoiki pasteryzuj przez 20 minut. Pamiętaj, że słoiki muszą być wcześniej wyparzone.

Nasz pyszny kompot do obiadu jest dobry do spożycia. Wykorzystaj mój przepis na kompot z jabłek na zimę i przekonaj się sam jaki jest łatwy i prosty w przygotowaniu.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu ale też jako napój orzeźwiający. Pamiętaj, że płyny powinny być uzupełniane przez nas przez cały dzień na bieżąco. Za pierwszy stan odwodnienia uważa się uczucie pragnienia. Jeśli w tym momencie nie uzupełnimy ilości płynów dojdzie do braku apetytu, osłabienia, zawrotów i bóli głowy, gorączki, a nawet zaburzeń rytmu serca i skurczy mięśni.

To objawy pierwszego etapu odwodnienia, każdy z nas zapewne wie, że ubytek wody powyżej 15% masy ciała prowadzi do śmierci. Organizm ludzki jest w stanie wytrzymać 6-7 dni bez dostarczania płynów, w zależności od warunków pogodowych. Skoro o wodzie mowa zachęcam do korzystania z butelek wielokrotnego użytku z filtrem lub dzbanków działających na takiej samej zasadzie. Nie kupujmy wody w plastikowych butelkach, to niezwykle ważna kwestia dla naszego klimatu. Postaw na mój sprawdzony przepis do słoików i przekonaj się, że jest najlepszy. Skoro już wiesz jak ugotować kompot pasteryzowany przygotuj go i przekonaj się jaki jest smaczny.

Alergeny w kompocie z jabłek na zimę

Lista alergenów dla kompotu z jabłek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z jabłek na zimę

Wartości odżywcze kompotu z jabłek na zimę

na 100g gotowej potrawy

Do kompotu podczas gotowania możesz dodać też drobinę goździków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.19
246.39
Białko (g)
0.24
0.48
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
31.04
62.08
Węglowodany przyswajalne (g)
28.87
57.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
4.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2.46
4.92
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.31
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.08
0.16
Foliany (µg (mcg))
2.42
4.83
Beta karoten (µg (mcg))
20.44
40.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.84
3.68
Potas (mg)
82.07
164.15
Wapń (mg)
9.75
19.51
Fosfor (mg)
8.27
16.54
Magnez (mg)
4.27
8.54
Żelazo (mg)
0.15
0.31
Cynk (mg)
0.04
0.09
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z jabłek na zimę 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z jabłek na zimę

Koszt składników
5.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
500 g
1/2 kg
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cynamon
3 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Koszt składników
5.30