Kompot z gruszek na zimę

Opublikowano: 19.11.2024 r., 15:42 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kompot z gruszek w dzbanku
Kompot z gruszek na zimę
Kompot z gruszek na zimę to idealny dodatek do obiadu oraz przepyszny napój na świąteczny stół.
Przygotowanie 30 min
141 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka - ok. 4 sztuki (1 kg) (1000 g)
  • Miód - 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, goździki całe, cynamon cały
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na kompot z gruszek na zimę krok po kroku

Gruszki umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.

Usuń gniazda nasienne.

Przełóż do garnka, zalej 1,5 l wody i doprowadź do wrzenia.

Dodaj przyprawy, miód i całość dokładnie zamieszaj. Można dodać cukier wedle preferencji.

Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.

Podawaj na ciepło lub zapasteryzuj w butelkach.

Jak oceniasz przepis na kompot z gruszek na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat kompotu z gruszek na zimę

Kompot z gruszek na zimę to przepis, który powinni znać wszyscy miłośnicy kompotów. Świetnie sprawdzi się do rodzinnego obiadu, a także jako korzenny napój na świąteczny lub sylwestrowy stół. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego bez problemu poradzisz sobie z nim, nawet jeśli nie masz doświadczenia kulinarnego. Można podawać i pić go bezpośrednio po przyrządzeniu, a także rozlać do słoików, zapasteryzować i przechowywać w spiżarni, aby zawsze był pod ręką. Kompot z gruszek na zimę dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie polecamy spróbować go na gorąco. Z dodatkiem rozgrzewających, korzennych przypraw np. z goździkami, z imbirem, z anyżem, z cynamonem czy kardamonem jest to naprawdę najlepszy napój na pochmurne, zimowe i jesienne wieczory. Zastanawiasz się, jak zrobić kompot z gruszek na zimę? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotujesz ten wyjątkowy napój. Składniki, których będziesz potrzebować to gruszki, woda, miód i/lub cukier oraz ulubione przyprawy. Ile cukru dodać do kompotu? Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego, jak słodkie napoje lubisz. Możesz też zastąpić cukier ksylitolem, czyli naturalnym zamiennikiem, który ma niższy indeks glikemiczny oraz niższą kaloryczność. To ważna zamiana, jeśli bardzo lubisz i często pijesz kompoty. Dzięki temu będzie on równie smaczny, a jednocześnie lepszy dla Twojego zdrowia. Zatem jak ugotować kompot z gruszek? Oczyszczone, pokrojone i obrane owoce wystarczy zagotować w wodzie z dodatkiem wszystkich przypraw i słodzideł. To wszystko! Czas gotowania uzależniony jest od stopnia dojrzałości owoców, ich twardości, wielkości i gatunku. Aby kompot był smaczny i aromatyczny, gruszki powinny stać się bardzo miękkie i uwolnić soki. Jak widzisz, przepis na kompot z gruszek jest bardzo prosty i nie wymaga ani zaawansowanego sprzętu, wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Koniecznie wypróbuj i ciesz się tym pysznym smakiem!

Alergeny w kompocie z gruszek na zimę

Lista alergenów dla kompotu z gruszek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z gruszek na zimę

Wartości odżywcze kompotu z gruszek na zimę

na 100g gotowej potrawy

Cukier i miód warto zastąpić ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
64.19
141.23
Białko (g)
0.36
0.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
17.16
37.75
Węglowodany przyswajalne (g)
14.14
31.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.02
6.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
0.97
2.14
Witamina B6 (mg)
0.03
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.19
9.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.16
0.35
Foliany (µg (mcg))
6.85
15.08
Beta karoten (µg (mcg))
13.59
29.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
1.09
2.39
Potas (mg)
114.14
251.10
Wapń (mg)
8.91
19.61
Fosfor (mg)
11.77
25.89
Magnez (mg)
6.85
15.08
Żelazo (mg)
0.19
0.41
Cynk (mg)
0.10
0.23
Miedź (mg)
0.08
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z gruszek na zimę brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z gruszek na zimę

Koszt składników
22.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
1000 g
ok. 4 sztuki (1 kg)
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Miód
30 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Koszt składników
22.20