Kompot z dyni z octem
- Dynia (500 g)
- Ocet jabłkowy - 4 łyżki (40 ml)
- Cukier (100 g)
Przepis na kompot z dyni z octem krok po kroku
Dynię umyj i obierz. Miąższ pokrój w kostkę.
Do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj do niej dynię i wsyp cukier.
Gotuj, aż dynia zmięknie, około 30 minut.
Wlej ocet i dodaj 5-6 goździków.
Gotuj jeszcze 5-10 minut.
-
Dżem z dyni
-
Dynia w occie
-
Patisony marynowane
-
Ketchup z dyni
-
Dynia marynowana
-
Sałatka z dynią
-
Pasztet z dyni
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Leczo z dyni
-
Dżem z dyni i pomarańczy
-
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
-
Mus z dyni
-
Sok z dyni
-
Pasta z dyni
-
Dynia w zalewie octowej
-
Dynia w zalewie słodko kwaśnej
-
Dynia na zimę
-
Wino z dyni
-
Przetwory z dyni
Więcej informacji na temat kompotu z dyni z octem
Kompot z dyni z octem to świetny dodatek do zimowego obiadu. Taki domowy, pyszny napój świetnie rozgrzewa i pasuje do wielu dań.
Ten prosty przepis na kompot z dyni z octem jest świetnym pomysłem, jeśli potrzebujesz czegoś pysznego do picia. Poznaj nasz najlepszy sposób na to jak ugotować ten dobry kompot. Na początku dynię umyj i obierz. Oczyść z pestek i włókien. Miąższ pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj do niej dynię i wsyp cukier. Gotuj, aż dynia zmięknie, około 30 minut. Wlej ocet i dodaj 5-6 goździków. Gotuj jeszcze 5-10 minut. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kompot z dyni z octem. Jeśli chcesz, by ten kompot miał bardziej wyraźny smak, możesz dodać goździki już na początku gotowania lub wzbogacić go również o laskę cynamonu. Taki słodki, aromatyczny napój przygotowany w domu to znacznie zdrowszy wybór niż popularne, gazowane napoje zawierające kofeinę, która w nadmiarze jest niebezpieczna dla zdrowia.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w kompocie z dyni z octem
Lista alergenów dla kompotu z dyni z octem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze kompotu z dyni z octem
Taki słodki, aromatyczny napój przygotowany w domu to znacznie zdrowszy wybór niż popularne, gazowane napoje zawierające kofeinę, która w nadmiarze jest niebezpieczna dla zdrowia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.