Kompot z dyni z octem

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanki z kompotem z dyni
Kompot z dyni z octem
Kompot z dyni z octem to świetny dodatek do zimowego obiadu. Taki domowy, pyszny napój świetnie rozgrzewa i pasuje do wielu dań.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 50 min
204 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Dynia (500 g)
  • Ocet jabłkowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, goździki
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kompot z dyni z octem krok po kroku

Dynię umyj i obierz. Miąższ pokrój w kostkę.

Do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj do niej dynię i wsyp cukier.

Gotuj, aż dynia zmięknie, około 30 minut.

Wlej ocet i dodaj 5-6 goździków.

Gotuj jeszcze 5-10 minut.

Jak oceniasz przepis na kompot z dyni z octem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat kompotu z dyni z octem

Kompot z dyni z octem to świetny dodatek do zimowego obiadu. Taki domowy, pyszny napój świetnie rozgrzewa i pasuje do wielu dań.

Ten prosty przepis na kompot z dyni z octem jest świetnym pomysłem, jeśli potrzebujesz czegoś pysznego do picia. Poznaj nasz najlepszy sposób na to jak ugotować ten dobry kompot. Na początku dynię umyj i obierz. Oczyść z pestek i włókien. Miąższ pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj do niej dynię i wsyp cukier. Gotuj, aż dynia zmięknie, około 30 minut. Wlej ocet i dodaj 5-6 goździków. Gotuj jeszcze 5-10 minut. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kompot z dyni z octem. Jeśli chcesz, by ten kompot miał bardziej wyraźny smak, możesz dodać goździki już na początku gotowania lub wzbogacić go również o laskę cynamonu. Taki słodki, aromatyczny napój przygotowany w domu to znacznie zdrowszy wybór niż popularne, gazowane napoje zawierające kofeinę, która w nadmiarze jest niebezpieczna dla zdrowia.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w kompocie z dyni z octem

Lista alergenów dla kompotu z dyni z octem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze kompotu z dyni z octem

na 100g gotowej potrawy

Taki słodki, aromatyczny napój przygotowany w domu to znacznie zdrowszy wybór niż popularne, gazowane napoje zawierające kofeinę, która w nadmiarze jest niebezpieczna dla zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
81.78
204.45
Białko (g)
0.78
1.95
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
20.70
51.75
Węglowodany przyswajalne (g)
20.31
50.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
332.81
832.03
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.03
17.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.09
0.22
Niacyna (mg)
0.47
1.17
Foliany (µg (mcg))
12.50
31.25
Beta karoten (µg (mcg))
2421.88
6054.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.25
3.12
Potas (mg)
270.50
676.25
Wapń (mg)
17.00
42.50
Fosfor (mg)
34.88
87.19
Magnez (mg)
9.69
24.22
Żelazo (mg)
0.65
1.61
Cynk (mg)
0.25
0.64
Miedź (mg)
0.10
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z dyni z octem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z dyni z octem

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Ocet jabłkowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
19.50