Kompot francuski

Opublikowano: 06.10.2022 r., 11:50 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kompot francuski
Kompot francuski
Próbowałeś kiedyś deseru z owoców konserwowych? Kompot francuski to właśnie taki pomysł na słodki, francuski podwieczorek. I nie jest to kompot, jaki robi się w Polsce.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
165 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko w syropie (300 g)
  • Brzoskwinie w syropie (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, laska wanilii
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kompot francuski krok po kroku

Owoce pokrój w kawałki podobnej wielkości.

Dodaj do garnka razem z odrobiną soku z cytryny i ziarnami wanilii.

Dolej trochę wody — ma za zadanie zapobiec przywieraniu owoców i przypalaniu.

Gotuj do miękkości owoców.

Mieszaj przy tym praktycznie cały czas. W razie potrzeby dolewaj wody.

Deser powinien mieć gęstszą konsystencję — woda powinna być odparowana.

Kompot francuski można podawać solo lub z dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kompot francuski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kompotu francuskiego

Próbowałeś kiedyś deseru z owoców konserwowych? Kompot francuski to właśnie taki pomysł na słodki, francuski podwieczorek. I nie jest to kompot, jaki robi się w Polsce. Kompot francuski ma zupełnie inną formę. Przypomina on dżem albo mus z dużymi kawałkami owoców. Przepis na kompot francuski jest bardzo prosty i szybki, dlatego tym bardziej powinieneś go spróbować. To jedynie 5 składników (w tym przyprawy). Zobacz, jak zrobić kompot francuski z jabłka i brzoskwini – idealny pomysł na łatwy, owocowy deser.

Kompot francuski nie jest napojem. Jest to deser, który jest dobrym pomysłem na dodatek do różnego rodzaju produktów. Można go zrobić z owoców świeżych – wtedy zaleca się wykonanie go z tych sezonowych. Gdy robisz deser z owocami w syropie, dobre będą każde. Owoce sezonowe mają najwięcej smaku, dlatego wtedy przysmak jest najsmaczniejszy. Do przepisu na kompot francuski z owocami konserwowymi nie ma potrzeby dodawania cukru. Syrop z owoców jest już słodzony cukrem, więc danie to powinno być wystarczająco słodkie i smaczne. Jeżeli jednak wolisz słodsze smaki, możesz go dodać. Jeżeli Twój deser jest z owoców świeżych, które nie są wystarczająco słodkie, wtedy jak najbardziej cukier jest wskazany. Istnieje zasada, że cukier dodaje się około 2 minuty przed końcem gotowania, nie wcześniej. Do kompotu francuskiego warto dodawać przyprawy do smaku. Idealnie pasuje cynamon i wanilia.

Jak zrobić kompot francuski? Owoce pokrój w duże kawałki o podobnej wielkości. Umieść je w garnku i gotuj razem z sokiem z cytryny, wanilią oraz odrobiną wody do miękkości. Przepis na kompot francuski z owoców konserwowych robi się szybko, bo owoce konserwowe są same z siebie bardziej miękkie niż świeże. Podczas gotowania mieszaj praktycznie cały czas. Po około 10 minutach deser będzie dobry do podania. Szybki i łatwy deser można jeść od razu lub po ostygnięciu.

Składniki powinny być gotowane z niedużą ilością wody, ponieważ dzięki jej obecności zapobiega się przypalaniu owoców. Woda i tak odparuje. Jeżeli istnieje potrzeba, wodę dolewaj na bieżąco podczas gotowania. Bez dodatku wody owoce łatwo mogą się przypalać – pilnuj tego.

Jak zrobisz kompot francuski, smaczny będzie w wersji solo. Nie potrzeba do niego żadnych innych dodatków. Jednakże warto spróbować podać do niego różne składniki. Kompot francuski jest bardzo dobry wraz z jogurtem. Jest smaczny także z dodatkiem bitej śmietany. Fajnie sprawdzi się z tostem francuskim albo grzankami. Pasowałby do owsianek i różnego rodzaju kasz na słodko.

Alergeny w kompocie francuskim

Lista alergenów dla kompotu francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot francuski

Wartości odżywcze kompotu francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się głównie z węglowodanów. Jest niezalecany osobom, które mają cukrzycę lub zmagają się z insulinoopornością. Kompot francuski może spowodować szybki i wysoki wyrzut glukozy do krwioobiegu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
55.00
165.00
Białko (g)
0.34
1.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
13.59
40.78
Węglowodany przyswajalne (g)
11.79
35.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
5.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.07
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
14.00
42.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.32
0.94
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.28
0.85
Foliany (µg (mcg))
3.00
9.00
Beta karoten (µg (mcg))
134.00
402.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
2.50
7.50
Potas (mg)
95.50
286.50
Wapń (mg)
4.00
12.00
Fosfor (mg)
9.50
28.50
Magnez (mg)
5.00
15.00
Żelazo (mg)
0.21
0.65
Cynk (mg)
0.06
0.18
Miedź (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu francuskiego 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu francuskiego

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
w syropie
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Koszt składników
7.00