Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych podany na drewnianej desce do krojenia. Ciasto udekorowane jest truskawkami.
Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych
Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to doskonała propozycja na pyszny deser. Sernik jest bardzo lekki i pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 15 min
251 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Truskawki mrożone (500 g)
  • Galaretka (70 g)
  • Żelatyna (20 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Biszkopty (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, duża miska, szklany pojemnik

Przepis na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych krok po kroku

Mrożone truskawki umieść w garnku, wsyp cukier i wlej wodę, gotuj przez 10 minut.

Truskawki zblenduj na gładką masę.

Wsyp żelatynę do kubka, wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj.

Dodaj żelatynę do truskawek i wymieszaj dokładnie.

Truskawkowy mus połącz z połową serka homogenizowanego.

Szklaną formę wyłóż biszkoptami i wlej masę truskawkową.

Wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Galaretkę o smaku kiwi rozpuść w gorącej wodzie (300ml).

Połącz pozostałą połowę serka homogenizowanego z galaretką, wymieszaj i przełóż na masę truskawkową.

Schłodź w lodówce przez 5 godzin.

Jak oceniasz przepis na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to bardzo ciekawy pomysł na szybki deser. Sernik bez pieczenia sprawdzi się w upalne letnie dni jako lekki deser. Przepis na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika na zimno potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serki homogenizowane, żelatyna, truskawki mrożone, cukier, galaretka kiwi, biszkopty.

Jak zrobić kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych? Mrożone truskawki umieść w garnku, wsyp cukier i wlej wodę, gotuj przez 10 minut. Truskawki zblenduj na gładką masę. Wsyp żelatynę do kubka, wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj. Dodaj żelatynę do truskawek i wymieszaj dokładnie. Truskawkowy mus połącz z połową serka homogenizowanego. Szklaną formę wyłóż biszkoptami i wlej masę truskawkową. Wstaw do lodówki, aby masa stężała. Galaretkę o smaku kiwi rozpuść w gorącej wodzie. Połącz pozostałą połowę serka homogenizowanego z galaretką, wymieszaj i przełóż na masę truskawkową. Schłodź w lodówce przez 5 godzin.

Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Serek homogenizowany zawiera wapń w ilości większej niż jogurt naturalny. Wapń jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za prawidłową mineralizację naszych kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do powstania osteoporozy u dorosłych, szczególnie narażone są na nią kobiety. Może powodować także krzywicę u małych dzieci.

Podsumowując szybki i tani sernik bez pieczenia to wspaniały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Sernik możesz przygotować także w pucharkach. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik możesz przygotować z dodatkiem innych owoców. Wierzch sernika można udekorować kleksem bitej śmietany i owocami.

Alergeny w kolorowym serniku na zimno z serków homogenizowanych

Lista alergenów dla kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych

na 100g gotowej potrawy

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to słodki domowy deser. Jest on stosunkowo niskokaloryczny. Zawiera jednak dodatek cukru, który jest nieodpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
185.99
251.09
Białko (g)
4.34
5.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
40.29
54.39
Węglowodany przyswajalne (g)
39.24
52.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.42
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
1.31
1.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
1.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
0.73
Cholesterol (mg)
22.37
30.20
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
146.34
197.56
Szacunkowy indeks glikemiczny kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych

Koszt składników
34.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany
100 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 100 g
Truskawki mrożone
500 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.89
Za 500 g
Galaretka
70 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Biszkopty
250 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 250 g
Koszt składników
34.60