Przepis na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, duża miska, szklany pojemnik

Mrożone truskawki umieść w garnku, wsyp cukier i wlej wodę, gotuj przez 10 minut.

Truskawki zblenduj na gładką masę.

Wsyp żelatynę do kubka, wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj.

Dodaj żelatynę do truskawek i wymieszaj dokładnie.

Truskawkowy mus połącz z połową serka homogenizowanego.

Szklaną formę wyłóż biszkoptami i wlej masę truskawkową.

Wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Galaretkę o smaku kiwi rozpuść w gorącej wodzie (300ml).

Połącz pozostałą połowę serka homogenizowanego z galaretką, wymieszaj i przełóż na masę truskawkową.

Schłodź w lodówce przez 5 godzin.

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych podany na drewnianej desce do krojenia. Ciasto udekorowane jest truskawkami.
Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych
Koszt przygotowania dania
19.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
68

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kolorowym serniku na zimno z serków homogenizowanych

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych to bardzo ciekawy pomysł na szybki deser. Sernik bez pieczenia sprawdzi się w upalne letnie dni jako lekki deser. Przepis na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika na zimno potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serki homogenizowane, żelatyna, truskawki mrożone, cukier, galaretka kiwi, biszkopty.

Jak zrobić kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych? Mrożone truskawki umieść w garnku, wsyp cukier i wlej wodę, gotuj przez 10 minut. Truskawki zblenduj na gładką masę. Wsyp żelatynę do kubka, wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj. Dodaj żelatynę do truskawek i wymieszaj dokładnie. Truskawkowy mus połącz z połową serka homogenizowanego. Szklaną formę wyłóż biszkoptami i wlej masę truskawkową. Wstaw do lodówki, aby masa stężała. Galaretkę o smaku kiwi rozpuść w gorącej wodzie. Połącz pozostałą połowę serka homogenizowanego z galaretką, wymieszaj i przełóż na masę truskawkową. Schłodź w lodówce przez 5 godzin.

Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Serek homogenizowany zawiera wapń w ilości większej niż jogurt naturalny. Wapń jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za prawidłową mineralizację naszych kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do powstania osteoporozy u dorosłych, szczególnie narażone są na nią kobiety. Może powodować także krzywicę u małych dzieci.

Podsumowując szybki i tani sernik bez pieczenia to wspaniały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Sernik możesz przygotować także w pucharkach. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik możesz przygotować z dodatkiem innych owoców. Wierzch sernika można udekorować kleksem bitej śmietany i owocami.

Wartości odżywcze kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
176.25 kcal
237.94 kcal
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Białko
3.64 g
4.91 g
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Węglowodany w kolorowym serniku na zimno z serków homogenizowanych

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
39.94 g
53.92 g
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
38.88 g
52.49 g
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
1.42 g
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
0.70 g
0.94 g
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.35 g
0.47 g
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.35 g
0.47 g
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Cholesterol
22.37 mg
30.20 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
142.83 mg
192.82 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kolorowym serniku na zimno z serków homogenizowanych

Lista alergenów dla kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

W przepisie na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • serek homogenizowany
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kolorowego sernika na zimno z serków homogenizowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany
100 g
Truskawki mrożone
500 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.89
Za 500 g
Galaretka
70 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Biszkopty
250 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 250 g
Jak oceniasz przepis na kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób