Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
- Kapusta biała - 1/2 główki (1000 g)
- Ogórek - 2 sztuki (200 g)
- Marchewka - 4 sztuki (1 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na kolorową sałatkę zimową z białej kapusty krok po kroku
Kapustę białą poszatkuj, marchew i ogórek zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w słupki.
W garnku zagotuj wodę, około 1 litr z octem i przyprawami.
Przygotowanym wywarem zalej starte i poszatkowane warzywa. Całość zagotuj.
Warzywa w zalewie odstaw na około godzinę.
Następnie przełóż warzywa do wcześniej wyparzonych słoików i zalej pozostałym wywarem octowym.
Dokładnie zakręć słoiki i przetwory na zimę gotowe.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.
Przygotowanie jej jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować. Wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione warzywa. W moim przepisie postawiłam na kapustę białą, która będzie odgrywać główną rolę, marchew, ogórek i paprykę.
Śmiało możesz zdecydować się na inne warzywa lub dodać coś od siebie. W zimowej sałatce dobrze sprawdza się także cukinia. Jak zrobić domowe przetwory?
Wystarczy, że poszatkujesz lub zetrzesz warzywa na tarce i zagotujesz w wodzie z dodatkiem octu i przypraw. Tak przygotowane warzywa należy przełożyć do słoików. Pamiętaj jednak aby wcześniej były one odpowiednio przygotowane. Powinny być wyparzone tak aby nic nie dostało się do środka, jeśli źle wyparzysz słoiki sałatka może się zepsuć. Gdy wykonasz to starannie zamknięte warzywa w słoiku możesz przechowywać naprawdę bardzo długo. Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie surówek, dżemów, konfitur sprawi ze będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane. Wersje kupne niestety bardzo często pozostawiają wiele do życzenia, nie są one najczęściej dobrego składu i zawierają dość sporo niepotrzebnych dodatków, jak cukier czy barwniki.
Dodatkowo surówka będzie źródłem witamin i składników mineralnych.
Przepis na kolorową sałatkę zimową z białej kapusty dokładnie opisuję nieco niżej, jeśli masz już wybrane Twoje ulubione warzywa sam wykonaj sałatkę. Pomysł na surówkę sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu.
Alergeny w kolorowej sałatce zimowej z białej kapusty
Lista alergenów dla kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kolorową sałatkę zimową z białej kapusty
Wartości odżywcze kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty
Zimowa sałatka to bogactwo witamin, które pochodzą z warzyw zamkniętych w słoiku. Warto korzystać z domowych przetworów w czasie zimy.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.