Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty

Opublikowano: 17.11.2021 r., 15:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z białej kapusty
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
Delikatna i lekka sałatka nie tylko musi kojarzyć się z latem, poznaj przepis na kolorową sałatkę z białej kapusty w wersji zimowej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
32 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała - 1/2 główki (1000 g)
  • Ogórek - 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka - 4 sztuki (1 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kolorową sałatkę zimową z białej kapusty krok po kroku

Kapustę białą poszatkuj, marchew i ogórek zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w słupki.

W garnku zagotuj wodę, około 1 litr z octem i przyprawami.

Przygotowanym wywarem zalej starte i poszatkowane warzywa. Całość zagotuj.

Warzywa w zalewie odstaw na około godzinę.

Następnie przełóż warzywa do wcześniej wyparzonych słoików i zalej pozostałym wywarem octowym.

Dokładnie zakręć słoiki i przetwory na zimę gotowe.

Jak oceniasz przepis na kolorową sałatkę zimową z białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty

Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie jej jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować. Wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione warzywa. W moim przepisie postawiłam na kapustę białą, która będzie odgrywać główną rolę, marchew, ogórek i paprykę.

Śmiało możesz zdecydować się na inne warzywa lub dodać coś od siebie. W zimowej sałatce dobrze sprawdza się także cukinia. Jak zrobić domowe przetwory?

Wystarczy, że poszatkujesz lub zetrzesz warzywa na tarce i zagotujesz w wodzie z dodatkiem octu i przypraw. Tak przygotowane warzywa należy przełożyć do słoików. Pamiętaj jednak aby wcześniej były one odpowiednio przygotowane. Powinny być wyparzone tak aby nic nie dostało się do środka, jeśli źle wyparzysz słoiki sałatka może się zepsuć. Gdy wykonasz to starannie zamknięte warzywa w słoiku możesz przechowywać naprawdę bardzo długo. Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie surówek, dżemów, konfitur sprawi ze będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane. Wersje kupne niestety bardzo często pozostawiają wiele do życzenia, nie są one najczęściej dobrego składu i zawierają dość sporo niepotrzebnych dodatków, jak cukier czy barwniki.

Dodatkowo surówka będzie źródłem witamin i składników mineralnych.

Przepis na kolorową sałatkę zimową z białej kapusty dokładnie opisuję nieco niżej, jeśli masz już wybrane Twoje ulubione warzywa sam wykonaj sałatkę. Pomysł na surówkę sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu.

Alergeny w kolorowej sałatce zimowej z białej kapusty

Lista alergenów dla kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kolorową sałatkę zimową z białej kapusty

Wartości odżywcze kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Zimowa sałatka to bogactwo witamin, które pochodzą z warzyw zamkniętych w słoiku. Warto korzystać z domowych przetworów w czasie zimy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
23.33
32.66
Białko (g)
1.05
1.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
5.10
7.14
Węglowodany przyswajalne (g)
3.12
4.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
2.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.06
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
28.43
39.80
Witamina B6 (mg)
0.13
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
43.30
60.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
0.48
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.31
0.43
Foliany (µg (mcg))
35.41
49.58
Beta karoten (µg (mcg))
288.15
403.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
12.57
17.59
Potas (mg)
160.03
224.04
Wapń (mg)
29.16
40.82
Fosfor (mg)
23.99
33.59
Magnez (mg)
11.25
15.75
Żelazo (mg)
0.40
0.57
Cynk (mg)
0.18
0.25
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kolorowej sałatki zimowej z białej kapusty

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1/2 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Ogórek
200 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Marchewka
1 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koszt składników
18.00