Kołduny litewskie
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (50 g)
- Mięso mielone wołowe (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion wołowy (1500 ml)
Przepis na kołduny litewskie krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, połowę miękkiego masła i wszystkie składniki wymieszaj dłonią, stopniowo dodając odrobinę ciepłej wody.
Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, oraz przyprawy do smaku.
Składniki farszu mięsnego dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego koła przy pomocy niedużej szklanki.
Na każde koło nałóż małą porcję farszu i zlep ciasto na kształt uszek.
W garnku rozgrzej bulion i ugotuj w nim kołduny.
Kołduny podawaj na ciepło z dodatkiem bulionu, w którym były gotowane.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Dzyndzałki
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat kołdunów litewskich
Kołduny litewskie to tradycyjne, domowe danie wywodzące się z kuchni litewskiej. Kołduny to doskonały pomysł na obiad, który najczęściej podaje się z dodatkiem barszczu czerwonego lub bulionu. Przygotowanie kołdunów jest czasochłonne, dlatego do ich przygotowania uzbrój się w sporo czasu i cierpliwości (sklejanie małych uszek może być prawdziwy wyzwaniem). Sprawdzony przepis na kołduny litewskie jest stosunkowo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ciasto na kołduny litewskie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, jajka, masła oraz soli. Farsz do uszek składa się natomiast z mięsa mielonego wołowego, masła, cebuli, czosnku oraz przypraw. Do ugotowania kołdunów wykorzystasz bulion wołowy.
Jak zrobić kołduny litewskie? Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, połowę miękkiego masła i wszystkie składniki wymieszaj dłonią, stopniowo dodając odrobinę ciepłej wody. Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, oraz przyprawy do smaku. Składniki farszu mięsnego dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego koła przy pomocy niedużej szklanki. Na każde koło nałóż małą porcję farszu i zlep ciasto na kształt uszek. W garnku rozgrzej bulion i ugotuj w nim kołduny. Kołduny podawaj na ciepło z dodatkiem bulionu, w którym były gotowane.
Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując smaczne kołduny litewskie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kołduny najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu, podane na ciepło z dodatkiem bulionu lub barszczu czerwonego. Przepis na kołduny jest dość prosty, jednak dość czasochłonny. Do przygotowania pierożków można samodzielnie zmielić mięso wołowe lub zakupić gotowe w sklepie.
Alergeny w kołdunach litewskich
Lista alergenów dla kołdunów litewskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze kołdunów litewskich
Kołduny litewskie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowią one dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(575g)
Węglowodany
(575g)
Tłuszcze
(575g)
Witaminy
(575g)
Składniki mineralne
(575g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.