Kołacz z serem
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g do ciasta i 120 do kruszonki (620 g)
- Masło - 100 g do ciasta i 100 g do kruszonki (200 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Cukier - 50 g do ciasta, 70 g do twarogu i 70 g do kruszonki (190 g)
- Drożdże suche (8 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Jajko - 1 do ciasta i 3 do sera (4 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Przepis na kołacz z serem krok po kroku
Podgrzej mleko do około 35 stopni Celsjusza i wymieszaj je z drożdżami 2 łyżkami cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski z mąką na ciasto dodaj wyrośnięty zaczyn, 1 jajko, cukier i cukier wanilinowy.
Zagnieć ciasto.
Gdy ciasto będzie jednolite stopniowo dodawaj masło i cały czas wyrabiaj.
Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Twaróg zmiksuj z cukrem, budyniem i jakami.
Składniki na kruszonkę (masło, mąka, cukier) rozetrzyj w palcach.
Wyrośnięte ciasto zagnieć i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut, w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Na wyrośnięte ciasto wyłóż twaróg i posyp kruszonkę.
Piecz w 180 C, przez 45 minut.
Więcej informacji na temat kołacza z serem
Kołacz z serem to pyszny, tradycyjny placek z ciasta drożdżowego, który pieczony był od święta, szczególnie z okazji wesela. Taki odświętny wypiek przygotowywany był z najlepszych składników i bogato zdobiony. Oczywiście ze względu na czasochłonne przygotowanie takich ozdób możesz je pominąć, a kołacz drożdżowy z serem przygotować ze słodką posypką. W ten sposób przygotujesz go dużo szybciej. Kołacz może być w kształcie koła lub kwadratu/prostokąta. My przygotujemy tę prostokątną wersję, czyli kołacz śląski. Jest on najprostszy i przepyszny, dzięki nadzieniu z sera.
Jak zrobić dobry kołacz z serem?
Podstawą kołacza jest pulchne ciasto drożdżowe, które robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru, jajka i cukru wanilinowego, dla dodatkowego aromatu. Jak każde ciasto drożdżowe, tak też przepis na kołacza z serem, zaczynamy od zaczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Mleko powinno mieć temperaturę około 30 stopni Celsjusza, aby drożdże miały najlepsze warunki do wzrostu. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką, cukrem waniliowym i jajkiem. Z tych składników wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Następnie dodajemy kawałki masła, najlepiej o temperaturze pokojowej, i dalej zagniatamy ciasto. Po dokładnym połączeniu ciasta z masłem odstawiamy je na 30 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz posmarować blaszkę do pieczenia masłem, aby ciasto się nie przykleiło. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na placek wielkości blachy do pieczenia. Ciasto wkładamy do blachy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Teraz możemy zabrać się za masę serową. Składa się ona z mielonego twarogu, jajek, cukru i budyniu śmietankowego. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy na wyrośnięte ciasto. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Po wierzchu posypujemy kołacz kruszonką i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Takie ciasto pieczemy około 45-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 10 minut, w ciepłym piekarniku, a potem można się już zajadać. Ten sprawdzony przepis znajdziesz powyżej.
Alergeny w kołaczu z serem
Lista alergenów dla kołacza z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kołacza z serem
Kołacz z serem to ciasto o wysokim indeksie glikemicznym oraz kaloryczne, dlatego jedz je z umiarem.
Energia i białka
(137g)
Węglowodany
(137g)
Tłuszcze
(137g)
Witaminy
(137g)
Składniki mineralne
(137g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.