Kołacz z serem

Opublikowano: 29.09.2021 r., 14:11 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży kołacz z serem
Kołacz z serem
Kołacz z serem to tradycyjny słodki wypiek z masą serową, który rozpływa się w ustach. Zrobiony jest z ciasta drożdżowego i posypany słodką kruszonką.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
374 kcal
Kcal w porcji
137 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 500 g do ciasta i 120 do kruszonki (620 g)
  • Masło - 100 g do ciasta i 100 g do kruszonki (200 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Cukier - 50 g do ciasta, 70 g do twarogu i 70 g do kruszonki (190 g)
  • Drożdże suche (8 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Jajko - 1 do ciasta i 3 do sera (4 szt.)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na kołacz z serem krok po kroku

Podgrzej mleko do około 35 stopni Celsjusza i wymieszaj je z drożdżami 2 łyżkami cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski z mąką na ciasto dodaj wyrośnięty zaczyn, 1 jajko, cukier i cukier wanilinowy.

Zagnieć ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite stopniowo dodawaj masło i cały czas wyrabiaj.

Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Twaróg zmiksuj z cukrem, budyniem i jakami.

Składniki na kruszonkę (masło, mąka, cukier) rozetrzyj w palcach.

Wyrośnięte ciasto zagnieć i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut, w ciepłe miejsce.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na wyrośnięte ciasto wyłóż twaróg i posyp kruszonkę.

Piecz w 180 C, przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na kołacz z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat kołacza z serem

Kołacz z serem to pyszny, tradycyjny placek z ciasta drożdżowego, który pieczony był od święta, szczególnie z okazji wesela. Taki odświętny wypiek przygotowywany był z najlepszych składników i bogato zdobiony. Oczywiście ze względu na czasochłonne przygotowanie takich ozdób możesz je pominąć, a kołacz drożdżowy z serem przygotować ze słodką posypką. W ten sposób przygotujesz go dużo szybciej. Kołacz może być w kształcie koła lub kwadratu/prostokąta. My przygotujemy tę prostokątną wersję, czyli kołacz śląski. Jest on najprostszy i przepyszny, dzięki nadzieniu z sera.

Jak zrobić dobry kołacz z serem?

Podstawą kołacza jest pulchne ciasto drożdżowe, które robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru, jajka i cukru wanilinowego, dla dodatkowego aromatu. Jak każde ciasto drożdżowe, tak też przepis na kołacza z serem, zaczynamy od zaczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Mleko powinno mieć temperaturę około 30 stopni Celsjusza, aby drożdże miały najlepsze warunki do wzrostu. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką, cukrem waniliowym i jajkiem. Z tych składników wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Następnie dodajemy kawałki masła, najlepiej o temperaturze pokojowej, i dalej zagniatamy ciasto. Po dokładnym połączeniu ciasta z masłem odstawiamy je na 30 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz posmarować blaszkę do pieczenia masłem, aby ciasto się nie przykleiło. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na placek wielkości blachy do pieczenia. Ciasto wkładamy do blachy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Teraz możemy zabrać się za masę serową. Składa się ona z mielonego twarogu, jajek, cukru i budyniu śmietankowego. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy na wyrośnięte ciasto. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Po wierzchu posypujemy kołacz kruszonką i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Takie ciasto pieczemy około 45-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 10 minut, w ciepłym piekarniku, a potem można się już zajadać. Ten sprawdzony przepis znajdziesz powyżej.

Alergeny w kołaczu z serem

Lista alergenów dla kołacza z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kołacza z serem

na 100g gotowej potrawy

Kołacz z serem to ciasto o wysokim indeksie glikemicznym oraz kaloryczne, dlatego jedz je z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(137g)
Energia (kcal)
273.34
374.47
Białko (g)
9.07
12.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(137g)
Węglowodany (g)
35.62
48.81
Węglowodany przyswajalne (g)
35.51
48.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(137g)
Tłuszcz (g)
10.81
14.81
Tłuszcze nasycone (g)
7.33
10.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.48
4.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(137g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.20
3.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.67
84.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(137g)
Sód (mg)
111.38
152.60
Potas (mg)
104.93
143.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.16
68.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
115.30
157.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.01
21.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
2.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.65
0.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kołacza z serem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kołacza z serem

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
620 g
500 g do ciasta i 120 do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 620 g
Masło
200 g
100 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
190 g
50 g do ciasta, 70 g do twarogu i 70 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
4 szt.
1 do ciasta i 3 do sera
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
37.60