Koktajl ze szpinakiem
- Banan - 1 duża sztuka (120 g)
- Mango - 1 średnia sztuka (300 g)
- Szpinak (200 g)
- Mleczko kokosowe (250 ml)
Przepis na koktajl ze szpinakiem krok po kroku
Szpinak przepłucz pod bieżącą wodą i włóż do pojemnika blendera.
Mango i banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do kielicha.
Następnie do kielicha blendera wlej mleczko kokosowe.
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
Gotowy koktajl przelej do dwóch wysokich szklanek.
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl z mango
-
Koktajl z awokado
-
Zielony koktajl
-
Koktajl z buraka
-
Koktajl z pietruszki
-
Koktajl na śniadanie
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie warzywne
-
Koktajl z grejpfrutem
-
Koktajl z mlekiem kokosowym
-
Koktajl z malin
-
Smoothie z awokado
-
Koktajl oczyszczający
-
Koktajl bananowy z mlekiem
-
Koktajle odchudzające
Więcej informacji na temat koktajlu ze szpinakiem
Koktajl ze szpinakiem to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny podwieczorek lub drugie śniadanie. Koktajl stanowić będzie doskonałe źródło owoców w diecie. Dodatkowo koktajl możemy wzbogacić w warzywa, jest to szczególnie istotne w przypadku osób, które niechętnie je spożywają. Przepis na koktajl ze szpinakiem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania koktajlu na bazie szpinaku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: świeży szpinak, banany, mango oraz mleczko kokosowe. W okresie zimowym wykorzystać możemy szpinak oraz owoce mrożone.
Jak zrobić koktajl ze szpinakiem? Szpinak przepłucz pod bieżącą wodą i włóż do pojemnika blendera. Mango i banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do kielicha. Następnie do kielicha blendera wlej mleczko kokosowe. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Gotowy koktajl przelej wysokich szklanek.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszny i dietetyczny koktajl szpinakowy bez obawy możesz podać jako przekąskę. Koktajl możesz przygotować w wersji fit, zamieniając mleko kokosowe na niskotłuszczowy napój kokosowy. Dobry koktajl nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Koktajle owocowe z dodatkiem warzyw stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Aby wzbogacić koktajl w białko mleko kokosowe możesz zastąpić jogurtem typu skry.
Alergeny w koktajlu ze szpinakiem
Lista alergenów dla koktajlu ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl ze szpinakiem
Wartości odżywcze koktajlu ze szpinakiem
Koktajl ze szpinakiem to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. W okresie zimowym warto wykorzystać owoce mrożone to przygotowania pysznego koktajlu.
Energia i białka
(435g)
Węglowodany
(435g)
Tłuszcze
(435g)
Witaminy
(435g)
Składniki mineralne
(435g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.