Koktajl z rukoli
- Rukola (50 g)
- Banan - 2 duże sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
- Miód (20 g)
Przepis na koktajl z rukoli krok po kroku
Banana obierz ze skórki.
Jabłko oczyść z gniazd nasiennych.
W pojemniku do blendera umieść owoce oraz rukolę i miód.
Wlej 300 ml wody i zblenduj na gładki koktajl.
Wlej do szklanek.
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl z mango
-
Koktajl z awokado
-
Zielony koktajl
-
Koktajl z buraka
-
Koktajl z pietruszki
-
Koktajl na śniadanie
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie warzywne
-
Koktajl z grejpfrutem
-
Koktajl z mlekiem kokosowym
-
Koktajl z malin
-
Smoothie z awokado
-
Koktajl oczyszczający
-
Koktajle odchudzające
Więcej informacji na temat koktajlu z rukoli
Koktajl z rukoli to bardzo dobry pomysł na pyszny i łatwy shake warzywno-owocowy. Rukola dodaje koktajlowi lekko pikantnego smaku. Zielony zdrowy koktajl podawać można dzieciom i osobom starszym, aby wzbogacić ich dietę w witaminy i przeciwutleniacze. Przepis na koktajl z rukoli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rukola, banan, jabłko, miód, woda.
Jak zrobić koktajl z rukoli? Banana obierz ze skórki. Jabłko oczyść z gniazd nasiennych. W pojemniku do blendera umieść owoce oraz rukolę i miód. Wlej wodę i zblenduj na gładki koktajl. Wlej do szklanek.
Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany świetnie zastępują cukier dodany do potraw. Nadają odpowiedniej konsystencji wypiekom i pozwalają zachować w nich wilgoć na dłużej.
Podsumowując szybki koktajl z rukoli to prosty przepis na szybką przekąskę. Smaczny koktajl podać można z lodem lub schłodzić go w lodówce. Szybki koktajl to fit posiłek dla osób dbających o wagę. Dietetyczny koktajl można przygotować w wersji warzywnej. Zielony shake jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Należy go spożyć do 2 godzin, gdyż zawarte w warzywach witaminy i składniki mineralne szybko ulegają utlenieniu.
Alergeny w koktajlu z rukoli
Lista alergenów dla koktajlu z rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl z rukoli
Wartości odżywcze koktajlu z rukoli
Koktajl z rukoli to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych. Zielony koktajl jest bardzo nisko kaloryczny i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Koktajl z rukoli świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.