Koktajl z rukoli

Opublikowano: 12.08.2022 r., 15:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielony koktajl w szklance
Koktajl z rukoli
Koktajl z rukoli to wspaniała propozycja na pyszny zielony koktajl dla całej rodziny. Koktajl z rukoli przygotować można w wersji warzywnej lub warzywno-owocowej. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 5 min
174 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Rukola (50 g)
  • Banan - 2 duże sztuki (200 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
  • Miód (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na koktajl z rukoli krok po kroku

Banana obierz ze skórki.

Jabłko oczyść z gniazd nasiennych.

W pojemniku do blendera umieść owoce oraz rukolę i miód.

Wlej 300 ml wody i zblenduj na gładki koktajl.

Wlej do szklanek.

Jak oceniasz przepis na koktajl z rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,9% osób

Więcej informacji na temat koktajlu z rukoli

Koktajl z rukoli to bardzo dobry pomysł na pyszny i łatwy shake warzywno-owocowy. Rukola dodaje koktajlowi lekko pikantnego smaku. Zielony zdrowy koktajl podawać można dzieciom i osobom starszym, aby wzbogacić ich dietę w witaminy i przeciwutleniacze. Przepis na koktajl z rukoli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rukola, banan, jabłko, miód, woda.

Jak zrobić koktajl z rukoli? Banana obierz ze skórki. Jabłko oczyść z gniazd nasiennych. W pojemniku do blendera umieść owoce oraz rukolę i miód. Wlej wodę i zblenduj na gładki koktajl. Wlej do szklanek.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany świetnie zastępują cukier dodany do potraw. Nadają odpowiedniej konsystencji wypiekom i pozwalają zachować w nich wilgoć na dłużej.

Podsumowując szybki koktajl z rukoli to prosty przepis na szybką przekąskę. Smaczny koktajl podać można z lodem lub schłodzić go w lodówce. Szybki koktajl to fit posiłek dla osób dbających o wagę. Dietetyczny koktajl można przygotować w wersji warzywnej. Zielony shake jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Należy go spożyć do 2 godzin, gdyż zawarte w warzywach witaminy i składniki mineralne szybko ulegają utlenieniu.

Alergeny w koktajlu z rukoli

Lista alergenów dla koktajlu z rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl z rukoli

Wartości odżywcze koktajlu z rukoli

na 100g gotowej potrawy

Koktajl z rukoli to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych. Zielony koktajl jest bardzo nisko kaloryczny i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Koktajl z rukoli świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
77.72
174.88
Białko (g)
0.87
1.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
19.38
43.61
Węglowodany przyswajalne (g)
17.08
38.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
5.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
15.21
34.23
Witamina B6 (mg)
0.19
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.31
0.70
Niacyna (mg)
0.22
0.49
Foliany (µg (mcg))
20.19
45.43
Beta karoten (µg (mcg))
173.19
389.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
4.32
9.72
Potas (mg)
236.36
531.81
Wapń (mg)
21.96
49.40
Fosfor (mg)
19.32
43.47
Magnez (mg)
18.70
42.08
Żelazo (mg)
0.34
0.76
Cynk (mg)
0.14
0.32
Miedź (mg)
0.06
0.13
Mangan (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu z rukoli 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu z rukoli

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Banan
200 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
22.60