Koktajl z pomarańczy
- Pomarańcza - 2 szt (480 g)
- Banan - pół szt (60 g)
Przepis na koktajl z pomarańczy krok po kroku
Pomarańcze i banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera.
Całość zalej połową szklanki wody i dokładnie zblenduj.
Więcej informacji na temat koktajlu z pomarańczy
Koktajl z pomarańczy jest świetną opcją dla wszystkich miłośników słodkich, ale zdrowych napojów. Smakuje naprawdę wspaniale i choć wykonany na bazie cytrusów, uwodzi swoją słodyczą. To dzięki dodatkowi banana, który idealnie komponuje się z pomarańczami. Idealnie sprawdzi się na upalne lato, gdyż wspaniale gasi pragnienie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl z pomarańczy, który nie będzie zbyt kwaśny, a przy tym nie będzie zawierał dodatku cukru, czy słodzików, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki dodaniu do kompozycji banana całość jest niezwykle słodka i nie potrzebuje żadnych dodatków. Najlepiej wybierać banany dość dojrzałe, a nawet przejrzałe, które charakteryzują się największą słodyczą. W wielu domach takie lądują już w koszu, a dzięki temu koktajlowi można dać im drugie życie i zamienić je w najlepszy koktajl z pomarańczy. Osoby, które cierpią z powodu insulinooporności powinny jednak wybierać do jego przyrządzenia zielone banany, które choć odrobinę mniej słodsze, to zawierają więcej błonnika i nietrawionej przez jelita skrobi opornej, która sprawia, że cukier z owoców nie wchłania się tak szybko, co jest niezwykle korzystne przy tym schorzeniu.
Choć niezwykle prosty, ten koktajl jest po prostu pyszny. Przygotowany z pomarańczy, które są niezwykle zdrowymi owocami. Nie tylko zawierają niezbyt dużo kalorii, a przy tym mają niski indeks glikemiczny, to jeszcze zawierają sporo beta-karotenu. Jest to barwnik, który wykazuje zdolności przeciwutleniające. Chroni głównie układ krwionośny, ale również wiele komórek w ciele przed wystąpieniem groźnego dla nich stanu zapalnego czy nowotworu. Dobrze, by barwnik ten gościł w menu jak najczęściej. Ten koktajl jest świetną opcją, by go włączyć do codziennego jadłospisu. A przy okazji jest naprawdę smaczny.
To dobry wybór również dla osób na diecie, gdyż w łatwy sposób pozwala dostarczyć sporo witamin i składników mineralnych.
To najlepszy koktajl również dla dzieci, które dzięki niemu mogą spożywać więcej porcji owoców w ciągu dnia. Ten przepis na koktajl z pomarańczy jest bardzo fit, głównie ze względu na świeże pomarańcze, które są jego podstawą. Idealnie smakuje schłodzony i podany z lodem.
Alergeny w koktajlu z pomarańczy
Lista alergenów dla koktajlu z pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl z pomarańczy
Wartości odżywcze koktajlu z pomarańczy
To zdrowy napój, który dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(333g)
Węglowodany
(333g)
Tłuszcze
(333g)
Witaminy
(333g)
Składniki mineralne
(333g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.