Koktajl z mango i banana
- Mango (150 g)
- Banan - 1 średniej wielkości (100 g)
- Mleko 2% - niepełna szklanka (200 ml)
Przepis na koktajl z mango i banana krok po kroku
Mango umyj, pobierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera.
Banana obierz, pokrój w paski i dodaj do mango.
Do pojemnika blendera dodaj mleko i całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Koktajl przelej do dwóch szklanek i posyp szczyptą cynamonu.
-
Mango lassi
-
Koktajl z jarmużem
-
Milk shake
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl bananowy
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl owocowy
-
Koktajl z truskawek
-
Koktajl z mango
-
Shake bananowy
-
Koktajl z awokado
-
Koktajl z arbuza
-
Sok z jarmużu
-
Koktajl z kiwi
-
Zielony koktajl
-
Koktajle i shake
Więcej informacji na temat koktajlu z mango i banana
Koktajl z mango i banana to doskonały pomysł na zdrowy, pełen witamin posiłek, który możesz przygotować na diecie. Koktajl najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis na koktajl z mango i banana nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mango, banana, mleko oraz cynamon.
A jak zrobić koktajl z mango i banana? Mango umyj, pobierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera. Banana obierz, pokrój w paski i dodaj do mango. Do pojemnika blendera dodaj mleko i całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przelej do dwóch szklanek i posyp szczyptą cynamonu.
Banany doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń.
Mango jest owocem bogatym w wiele cennych składników odżywczych. Wśród witamin obecnych w mango znajdziemy witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych natomiast możemy zaliczyć: miedź, potas, mangan, magnez, fosfor, wapń, selen oraz żelazo. Do korzystnych właściwości mango możemy zaliczyć działanie przeciwzapalne, zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, wzmocnienie układu odpornościowego, poprawę przemiany materii czy wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. W mleku znajdują się witaminy oraz składniki odżywcze, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk.
Podsumowując pyszny i szybki w wykonaniu koktajl z mango i banana to doskonała propozycja na pożywny posiłek. Koktajl jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystany koktajl warto przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu następnego dnia. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania koktajlu dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w koktajlu z mango i banana
Lista alergenów dla koktajlu z mango i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze koktajlu z mango i banana
Koktajl z mango i banana to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Owoce stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.