Koktajl z mango
- Mango - 1 średnia sztuka (300 g)
- Banan - 2 małe sztuki (200 g)
- Lód (150 g)
- Liście mięty (20 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 1 średnia sztuka (150 g)
Przepis na koktajl z mango krok po kroku
Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki.
Banana obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Brzoskwinię przekrój na pół i wyjmij z niej pestkę.
Umieść owoce w pojemniku do blendera, dodaj kostki lodu, miętę oraz sok wyciśnięty z limonki i zblenduj.
Koktajl podawaj w wysokich szklankach.
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl z awokado
-
Zielony koktajl
-
Koktajl z buraka
-
Koktajl z pietruszki
-
Koktajl na śniadanie
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie warzywne
-
Koktajl z grejpfrutem
-
Koktajl z mlekiem kokosowym
-
Koktajl z malin
-
Smoothie z awokado
-
Koktajl oczyszczający
-
Koktajl bananowy z mlekiem
-
Koktajle odchudzające
Więcej informacji na temat koktajlu z mango
Koktajl z mango to doskonała propozycja na owocowy shake. Słodkie mango doskonale sprawdza się jako składnik koktajli. Przepis na koktajl z mango jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mango, brzoskwinia, banan, mięta, kostki lodu, limonka.
Jak zrobić koktajl z mango? Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki. Banana obierz ze skóry, a brzoskwinię przekrój na pół i wyjmij z niej pestkę. Umieść owoce w pojemniku do blendera, dodaj kostki lodu i miętę oraz sok wyciśnięty z limonki i zblenduj. Koktajl podawaj w wysokich szklankach.
Mango jest owocem dziko żyjącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin(A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując owocowy koktajl to świetna propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszny koktajl jest zdrowy i nie zawiera dodatku cukru. Świeże mango powinno być miękkie, wtedy jest bardzo słodkie i aromatyczne. Smaczny koktajl to także dobry deser, zawierający mało kalorii. Jeśli przygotujesz go bez dodatku kostek lodu uzyskasz gęsty mus, który możesz podać z jogurtem.
Alergeny w koktajlu z mango
Lista alergenów dla koktajlu z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl z mango
Wartości odżywcze koktajlu z mango
Koktajl z mango jest bardzo dobrym źródłem szybko przyswajalnych cukrów owocowych. Owoców o wysokiej zawartości cukru nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę. Koktajl jest świetny na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.