Koktajl z kiwi i banana
- Kiwi - 2 sztuki (160 g)
- Banan - 1 duża sztuka (120 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
Przepis na koktajl z kiwi i banana krok po kroku
Banana i kiwi obierz ze skóry. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do pojemnika blendera.
Następnie do pojemnika dodaj mleko i zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Składniki przelej do wysokiej szklanki i udekoruj wedle uznania, np. listkami mięty.
-
Mango lassi
-
Koktajl z jarmużem
-
Milk shake
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl bananowy
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl owocowy
-
Koktajl z truskawek
-
Koktajl z mango
-
Shake bananowy
-
Koktajl z awokado
-
Koktajl z arbuza
-
Sok z jarmużu
-
Koktajl z kiwi
-
Zielony koktajl
-
Koktajle i shake
Więcej informacji na temat koktajlu z kiwi i banana
Koktajl z kiwi i banana to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Smaczny, zdrowy koktajl świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy, jednak warto przechowywać go w chłodnym miejscu (np. w torbie termicznej). Sprawdzony przepis na koktajl z kiwi i banana jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banan, kiwi oraz mleko.
A jak zrobić koktajl z kiwi i banana? Banana i kiwi obierz ze skóry. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do pojemnika blendera. Następnie do pojemnika dodaj mleko i zblenduj na gładką i jednolitą masę. Składniki przelej do wysokiej szklanki i udekoruj wedle uznania, np. listkami mięty.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Kiwi jest to owoc, który wywodzi się z Chin. Jest to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor, cynk, żelazo oraz potas. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta odpowiada za wspomaganie naszej odporności.
Podsumowując najlepszy koktajl z kiwi i banana to doskonała propozycja na smaczne śniadanie, II śniadanie lub przekąska. Pyszny koktajl jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na świeżo. Produkty niezbędne do przygotowania koktajlu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w koktajlu z kiwi i banana
Lista alergenów dla koktajlu z kiwi i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze koktajlu z kiwi i banana
Koktajl z kiwi i banana to doskonała propozycja na drugie śniadanie. Owoce wykorzystane do przygotowania koktajlu stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.