Koktajl z kiwi
- Kiwi - 2 sztuki (100 g)
- Banan - 1 średnia sztuka (150 g)
- Jogurt naturalny 2% (150 g)
Przepis na koktajl z kiwi krok po kroku
Kiwi i banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę.
Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Mango lassi
-
Koktajl z jarmużem
-
Milk shake
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl bananowy
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl owocowy
-
Koktajl z truskawek
-
Koktajl z mango
-
Shake bananowy
-
Koktajl z awokado
-
Koktajl z arbuza
-
Sok z jarmużu
-
Zielony koktajl
-
Koktajl z ananasa
-
Koktajle i shake
Więcej informacji na temat koktajlu z kiwi
Dietetyczny koktajl z kiwi to doskonała propozycja na dobry i orzeźwiający koktajl na bazie owoców oraz jogurtu. Przepis ten możesz wykorzystać w diecie redukcyjnej, ponieważ jest stosunkowo niskokaloryczny i dostarcza dużo witamin oraz składników mineralnych. Zdrowy koktajl możesz zaserwować jako smaczny posiłek lub przekąskę dla dzieci. Przepis na koktajl z kiwi jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Na stronie tej dowiesz się jak zrobić koktajl z kiwi, a do jego przygotowania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kiwi, banana oraz jogurtu naturalnego. Jeśli koktajl okaże się dla ciebie zbyt gęsty, wtedy jogurt naturalny możesz zamienić na mleko lub do gotowego koktajlu dodać odrobinę wody. Doskonałym pomysłem będzie również zamiana jogurtu naturalnego na napój roślinny - np. napój kokosowy, który nada charakterystycznego posmaku dla koktajlu.
Kiwi jest to owoc, który wywodzi się z Chin. Jest to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor, cynk, żelazo oraz potas. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta odpowiada za wspomaganie naszej odporności.
Banan jest dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując owocowy koktajl z kiwi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania. Idealnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych, ponieważ jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Dodatkowo fit koktajl na bazie kiwi to jest doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych.
Alergeny w koktajlu z kiwi
Lista alergenów dla koktajlu z kiwi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze koktajlu z kiwi
Koktajl z kiwi to doskonała propozycja na posiłek, który zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również białko, które odpowiada za sytość po posiłku.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.